Ki hová megy?

2007. november 8. | 23:06 | jellem

Nem is volt olyan régen, hogy vége lett a 2007-es szezon évzáró futamának Brazíliában, és máris sok információ látott napvilágot, hogy a következő évben hogyan alakul a pilóták helyezkedése. A pilóták helycseréire legnagyobb befolyással a McLaren-től kirúgott Fernando Alonso lesz. A jövőben még többször jelentkezünk hírekkel a témával kapcsolatban.

Amit eddig tudunk illetve még nem tudunk:

Ferrari:

A világbajnok Kimi Raikkönen helye 2009-ig biztos a csapatnál, míg Felipe Massa az év végén hosszabbította meg szerződését, így ő 2010-ig marad a Ferrari versenyzője. Mivel Fernando Alonso már nem lehet Lewis Hamilton csapattársa, így nagy valószínűséggel a Ferrari mondhatja majd magáénak a legerősebb pilóta párost a 2008-as évben.

McLaren:

Lewis Hamilton helye természetesen biztos a csapatnál. Fernando Alonso megüresedett helyére azonban nagy versengés folyik. Ha Alonso a Renault-hoz megy, elképzelhető hogy az esetlegesen távozó Heikki Kovalainen kerülne Hamilton mellé. Ron Dennis titkos vágya, hogy megszerezze Nico Rosberget, azonban Niconak szerződése van a Williams-szel, így elég valószínűtlen a szerződtetése. Említették még a már Forma-1-ből ismert Adrian Sutil nevét, akit nagy tehetségnek tartanak, csak eddig nem volt alatta megfelelő autó. A Mercedes fontos érve mellette, hogy német. Így a félig angol (McLaren), félig pedig német (Mercedes) csapatnak lenne egy ezzel megegyező nemzetiségű párosa. A legújabb felvetés szerint akár Bruno Spengler is érkezhet a csapathoz a DTM-ből. Előnye, hogy a Mercedes-hez már így is van köze, hiszen a DTM-ben a gyári Mercedes csapat pilótája. Hátránya ugyanakkor, hogy még sohasem vezetett F1-es autót, és nagyon valószínűtlen, hogy a McLarennél leszerződtetnék anélkül, hogy kipróbálnák, mire képes.

BMW: A müncheni gárdánál nincs kérdőjel, hiszen az év közben hosszabbították meg szerződésüket Nick Heidfelddel, illetve Robert Kubicával.

Renault: Flavio Briatore tárt karokkal várja vissza Alonsot. Ha sikerülne leszerződtetnie őt, csak hosszútávú szerződésről lehetne szó, hiszen ez a Renault egyik feltétele. A kérdés, hogy ha a spanyol visszatérne, ki lenne a másodhegedűs? Giancarlo Fisichella, aki már egyszer bevált Alonso hátvédjeként? Esetleg Kovalainen maradna, és így Fisico menne minden bizonnyal nyugdíjba? Vagy harmadik opciónak ott van még a csapat jelenleg még pihentetett sztárja Nelson Piquet Jr… Érdekes döntés előtt áll Flavio, hiszen Fisichella melletti egyetlen érv, hogy már bevált másodpilótának, viszont már öreg. A fiatal tehetségek, Piquet Jr. és Heikki viszont nem biztos hogy vállalná a második pilóta szerepét, illetve beleeshetnek ugyanabba a hibába, mint a McLaren-nél, vagyis Alonsonak a többi pilótán kívül még a csapattársával is harcolnia kellene.

Williams: Mint ahogy arról már esett szó, Nico Rosbergnek szerződése van a csapattal, így az ő helye (ha valamit nem tud Dennis kijátszani) biztos. A héten bejelentették, hogy az utolsó futamon a csapat addigi pilótáját, az osztrák Alexander Wurzot helyettesítő Kazuki Nakajima lesz. A fiatal japán versenyző nem titkolt vágya, hogy Takuma Sato szintjét elérje. Ha nem fog annyit törni-zúzni, de azért gyors lesz, még akár be is válhat. Az azonban biztos, hogy Rosbergnek nem kell majd a csapattársától tartania. Gyorsaságban biztos nem.

Red Bull: Valószínűsíthető, hogy marad Mark Webber illetve David Coulthard, bár még nem lehetnek olyan biztosak a helyükkel, mivel állítólag Alonso is nézegeti a csapatot, ha nem jönne össze a Renault-os szerződése.

Toro Rosso: A fiatal német tehetség, Sebastian Vettel mellé jövőre a ChampCar sorozatból már ismert Sebastién Bourdais érkezik. Két zsenge pilóta, akik közel Vettel már bizonyította a rátermettségét a Forma-1-ben és talán Bourdais-nak sem lesznek nehézségei.

Honda: A csúfos 2007-es év után talán újra szép reményekkel vághat neki az új évnek a már megszokott Jenson Button, Rubens Barrichello páros.

Toyota: A japán istálló hivatalosan is megerősített, hogy szándékukban áll leszerződtetni Jarno Trulli mellé a GP2 idei bajnokát, Timo Glock-ot. Szerződését azonban még vizsgálják. Bár a Toyota igyekszik-igyekezett leszerződtetni Fernado Alonsot, hiszen rekordösszegű ajánlatot tettek a spanyolnak, mégsem valószínű, hogy egy világbajnoki címre továbbra is esélytelen csapathoz igazoljon Alonso.

Super Aguri: Suzuki Aguri csapatának biztos tagja jövőre is Takuma Sato, azonban az még nem eldöntött, hogy továbbra is igényt tartanak-e Anthony Davidsonra.

Force India (volt Spyker): Esélyes lehet a pilótai posztokra Vitantonio Liuzzi, Sakon Yamamoto, Ralf Schumacher illetve Roldan Roudrigez.

ProDrive: A csapat indulása még bizonytalan, azonban esetleges indulásuk esetén is biztos, hogy McLaren-közeli pilóták kerülnének a csapathoz, hiszen a ProDrive a McLaren fiókcsapata lehet majd. A lehetséges versenyzők között felmerülhet tehát Bruno Spengler, Garry Paffet illetve Pedro de la Rosa.

Kategória: Forma-1


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: