Porsche 911 GT3 RSR

2009. február 24. | 0:00 | 4Si

Nagyobb összlökettérfogat és továbbfejlesztett aerodinamikai tulajdonságok.

Jelentősen továbbfejlesztett változatában lép az új modellévbe a Porsche 911 GT3 RSR. A Porsche 911 alapjaira épülő legerősebb versenyautó, amely az elmúlt szezon során többek között az Amerikai Le Mans Sorozatban (American Le Mans Series; ALMS) és a nürburgringi 24-órás futamon is diadalmaskodott, a nemzetközi hosszú távú versenyek GT2-kategóriájában áll majd rajthoz. A megújult GT3 RSR legfőbb ismertetőjegye az első fedél nagyméretű kilégzőnyílásaival kiegészített, új orrkialakítás, tervezői azonban könnyűszerkezetes karosszériája alatt is alaposan átdolgozták a leggyorsabb 911-est.

Mindjárt az első pillantásra szembetűnőek az első fedél méretes kilégzőnyílásai (kopoltyúredői), amelyek a hűtők teljesen megújult légáramlási rendszerére utaló külső elemek. Ezek bevezetését az opcióként rendelhető légkondicionáló berendezés miatt a levegő be- és kivezetésének átdolgozása tette szükségessé. Ugyancsak tovább javították a far alsó részének aerodinamikai adottságait is, valamint bővült a hátsó szárny állíthatósági tartománya. Az előd modellhez képest mérsékelt tömegű fékrendszer és könnyebb elektromos vezetékelés szintén a még kedvezőbb menetdinamikai képességeket szolgálja.

A közismerten hatékony hathengeres boxermotor összlökettérfogata 3,8-ről immár 4,0 literre nőtt. A 2009-es szezonra tovább csökkentett átmérőjű légtorok-szűkítővel a versenymotor névleges teljesítménye 7.800 percenkénti fordulatszámnál 450 LE (331 kW), maximális forgatónyomatéka pedig 7.250 percenkénti fordulatnál 430 newtonméter. A nagyhatásfokú hathengeres erőforrás fordulatszám-határolója percenként 9.000-et forgó főtengelynél lép működésbe. A motor fordulatszáma elődjéhez képest azonos teljesítményszint mellett jelentősen mérséklődött, ami többek között optimális forgatónyomatéki karakterisztikájában és az autó kedvezőbb vezethetőségében nyilvánul meg.

A pilótafülkében a műszeregység felett új multifunkciós kijelző mutatja az optimális fokozatváltási pontokat. Szintén új a fedélzeti hálózat programozható, multifunkciós szabályzóegysége, amely a csapatok számára számos egyéni funkciót kínál. Ilyen például a boxba érkező autók sötétben is hatékony észlelését szolgáló, az első légterelőbe épített villogó fények állítható frekvenciája. A versenyüzem alatti szervizelhetőség is fejlődött, a GT3 RSR túlnyomás-szeleppel ellátott, új pneumatikus emelőt kapott. Az olaj gyorstöltőnyílása a hátsó fedélre került, ahol a boxkiállások alkalmával jobban kézre esik a szerelőknek.

A GT3 Cup és a GT3 Cup S mellett a GT3 RSR a Porsche Motorsport kínálatának a Porsche 911 alapjaira épülő, harmadik versenymodellje. A nagysikerű weissachi hosszú távú versenygépből 20 példány készül, amelyeket kiszállítása már megkezdődött a világ minden részén működő ügyfélcsapatok számára.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: