Peugeot nyílt hétvége + Peugeot 308 1.6 THP

2007. október 29. | 9:08 | Jellem + 4Si

4Si kollégával elterveztük, hogy elmegyünk a Peugeot nyílt hétvégére. Több okunk is volt rá, ugyanis az újabb Peugeot-k közül még nem próbáltunk ki egyet sem, és itt volt már az ideje egy újabb francia márka tesztelésének, a Renault Megane után.

Felkerekedtünk hát, és meglátogattuk a Peugeot Fábián budaörsi, elég nagynak mondható szalonját. Kicsit meglepett, hogy a vártnál kevesebben voltak a szalonban, amikor megérkeztünk. Nem problémaként említem, sőt! Kényelmesebb így körülnézni a szalonban, mint amikor többen is arra várnak, hogy beülhessenek abba az autóba, amiben éppen elhelyezkedtünk. Nyílt hétvégékhez szokásosan volt ital-étel is a megszomjazó vagy megéhező vendégeknek, bár a kis pogácsákat és sajtosrolókat inkább a személyzet fogyasztotta. (Illedelmesen egyet azért hagytak a tálcán.) :D

A szalonban próbálgatva az autókat voltak kellemes és kellemetlen tapasztalataink is. A már régóta a kínálat részét képező 607-es még mindig kényelmes elöl, kellemes tapintásúak az anyagok, pl. bőr borítja az ajtót. Mellesleg nagyon jó oldaltartású ülések voltak a cápaorrú 407 Coupe-ban. Ennél a modellnél érdekes volt, hogy a kormány magasságát állító kar mögötti résen meg lehetett tekinteni a kormánymű egy részét. Egy ilyen kategóriájú autónál ezt valamivel diszkrétebben is meg lehetett volna oldani. Természetesen volt 807-es is, amiben meglepően jól el lehetett férni a harmadik üléssorban is, még a fejtérre sem lehetett panasza 4si kollégának, ő ugyanis vette a fáradságot és betuszkolta magát a kocsi leghátsó üléssorába, más néven  a csomagtartóba. :D Érdekes helyen, bal oldalt közvetlenül az ülés mellett volt a sorjás kézifékkar. A sorjánál nagyobb gond volt, hogy csukott ajtónál elég nehézkes volt lenyúlni a karhoz (nekem egyenesen lehetetlen). Ebben én is hibás lehetek, mivel a franciáknál nem 200 cm-es emberek lehetnek az etalonok. Ennek köszönhetően viszont nem fért el normálisan a lábam a kormány, és a műszerfalon helyet kapó váltó között.

Egy valamit azonban nem értettünk. Ha kinyitjuk a Peugeot bal első ajtaját, akkor felvillan a mérőórák között egy kis kijelző és a fordulatszámmérő kitér-meginog párszor 100 fordulattal és visszaáll. Ez mi? Miért? Még be sem indítottuk a motort, a műszer máris fordulatot jelez? :D Vagy tán ez valami üdvözlőtánc? Kötve hiszem. Eláruljuk mi az üdvözlőtánc: ami a McLaren Mercedes SLR-ben van, vagyis hogy gyújtáskor mindkét műszer a maximumig kitér és vissza ( videó itt ). De ez? Valószínűleg ajtónyitáskor a kijelző felvillanása miatt a fordulatszámmérő is kap egy kis feszültséget, ami kitérésre kényszeríti azt. És ez egytől egyig minden újabb Peugeot modellben így van. Strange… :)

Miután már mindent kipróbáltunk, szabaddá vált az általunk tesztelni kívánt 308 1.6 THP. Külsőre és belsőre is nagyon kellemes volt az autó. Belül világos kárpitban foglalhattunk helyet, ami amellett hogy nagyít a térérzetünkön még szép is. Jó pont volt, hogy a klímának hátulra is volt fúvókája, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem elterjedt. Jó oldaltartásúak és kényelmesek voltak az ülések, na jó, az aberdeen hotels halljában lévő bőrfoteleknek nem tud ellenfele lenni – legalábbis kényelemben -, de azért a 308 ülései is kényeztetik az utasokat. A menetzaj sem volt zavaró, pedig jártunk az autóval rosszabb minőségű úton is. A kormány a Peugeot-tól már megszokott 2 az 1-ben. Vagyis a kormányzáson és a dudáláson kívül másra nincs lehetőségünk. A rádiót egy kis bajuszkapcsolóról lehet vezérelni, így viszont a térdnek kicsit útban lehet.

Az 1598 köbcentis, 4 hengeres, 150 LE-s turbós benzines maximális nyomatéka 240 Nm, a turbó 1400-as fordulatszámnál lép be. Meglehetősen szépen vitte a 308-ast még 3 emberrel a fedélzeten is. A motort tehát csak dicsérni tudjuk.

Nem így a váltót. A pözsókban’ ugyanis híresen rossz váltók vannak. Érdekes érzés, hogy az ember nem tudja, hogy 1-esben vagy üresben van a váltó?! 1-esben ugyanúgy lehet szerencsétlen kart jobbra-balra mozgatni, mint üresben. Váltó téren azért van még mit finomítani… Tesztalanyunkban 5 fokozatú manuális váltó volt. A kapcsolhatóságával amúgy nem volt baj.

A futómű nagyon tetszett. Talán ez tette a legnagyobb benyomást rám. Könnyen átsiklotta az úthibákat, pedig mentünk városban, autópályán, kavicsos-göröngyös úton is. A rugózás lágy, kátyúknál nem büntet és nem akar felborulni (ezt onnan tudom, hogy nagyobb sebességgel hajtottunk fel az autópályára).

A márkakereskedésről:

A Peugeot Fábiánról csak jót lehet mondani. Az információs pultnál álldogáló hölgyek kedvesek, mosolygósak, segítőkészek. A szalonban sok autó van és mindegyikbe bele lehet ülni. Tesztvezetéskor nem vacakolnak, nem kérik el az ember jogosítványát, hogy lefénymásolhassák, hanem egyszerűen csak kitöltetnek egy papírt és mehet a menet.

Sajnos elég sok helyen fénymásolgatnak, én személy szerint nem szeretem, de úgy tudom, hogy nem vagyok vele egyedül, ugyanis láttam már felháborodott vásárlókat szalonokban, akik szóvá tették és egyenesen sértésnek vették, hogy lefénymásolják igazolványaikat.

Az értékesítő, aki eljött velünk a tesztvezetésre nagyon jópofa volt. Hátra ült, nem úgy, mint a Toyotás Bandi. Tényleg tisztában volt az autó összes paraméterével, kérdezgettük, próbáltuk zavarba ejteni, de hálistennek’ nem sikerült. És ez így van rendjén. Tudja az ember, hogy mit akar eladni. Cseverésztünk vele erről-arról, mesélt saját autóiról, szóval kellemes környezetben telt az egész tesztvezetés. Amikor visszaérkeztünk a szalon udvarára megkért, hogy ne zárjam be az autót. Kérdezem miért. Röhögve azt mondja azért, mert valahogy el kell, hogy vigyék az autót, nem zárhatja el az érdeklődők elől. :D

Ami tetszett:

  • Bika motor
  • Jól eltalált futómű
  • Felkészült értékesítő, kellemes környezet

Ami nem tetszett:

  • Silány váltó
  • Csúnya és kihasználatlan kormány
  • Néhol buta, érthetetlen megoldások

ui: Láttuk, hogy megérkezett az új Renault Laguna a Baumgartnerhez. Ki kell, hogy próbáljuk. :D

Kategória: Teszt

5 hozzászólás


  1. Bűvész

    pug 607 kupé? hihi

  2. 4Si

    …és mennyire igazad van. :) Tényleg elírtuk. Köszi

  3. Pino

    Szerintem nagyon cool az oldal, csak dícsérni tudom. Így tovább Srácok! ;)

  4. teljesen mindegy

    kik irják ezeket a teszteket? tud vezetni egyáltalán?miaz hogy nemtudja hogy 1-ben vagy üresben van-e az auto?!!!A pözsókban? ugyanis híresen rossz váltók vannak—-mi ez? nem rosszak a váltok csak tudni kell használni!!! ilyen emberek ne irjanak teszteket!! olvastam más auto teszteket is ezen az oldalon és látom mások is vannak ezen a véleményen!ennek örülök!

  5. 4Si

    Tisztelt teljesen mindegy!

    Hogy kik írják a teszteket?
    A “Rólunk” menüpontra kattintva megtudhatja.

    Ön azt állítja, hogy a Peugeot-kat jó váltóval szerelik. Sajnos ebben nem tudunk egyetérteni Önnel. A Peugeot 308 1.6 THP váltója kritikán aluli, mondhatni silány. Ezt a tesztkor a márkakereskedő is beismerte.

    Nem így a Peugeot 3008 1.6 HDi váltója. Ég és föld a két modell váltója, úgy látszik a Peugeot is rájött, hogy ez így nem mehet tovább. Olvassa csak el – bár kétlem, hogy Ön ezt meg fogja tenni -, tesztünk is van róla! Peugeot 3008 1.6 HDi teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: