Mitsubishi Concept ZT, talán a jövő Sigmája

2007. október 27. | 5:00 | jellem

A Mitsubishi nemrég Tokióban bemutatta új koncepcióját, a Mitsubishi Concept ZT-t. A gördülő gyémánt tervezői a mostanában szokásos divattól eltérően gondolkoztak. Napjaikban ha egy autó koncepció, akkor az általában nagyon futurisztikus és a végső verzió általában nagyban eltér a kezdeti tervektől. A Concept ZT viszont kisebb faragások után akár a közeljövőben gyártásba kerülhet.

A japán tervezők rájöttek, hogy érdemes követni az előző, hazánkban is kapható Galant, illetve a legújabb Lancer orrának vonalait. Az orra már jól ismert és ötletes, az autó hátulja kicsit “régi alfás” lett, de ez nem feltétlenül rossz. Az utastér tervezésekor már jobban hagyták szárnyalni a tervezők gondolatit, a műszerfal szinte teljes hosszában LCD-kijelzőkből áll, így igazán különleges az elénk táruló látvány. Emellett a beltartalom is igen erős a ZT-ben.

A többi autógyártó sikeres és hasznos rendszereit is összegyűjtötték, Pre-crash Safety System elnevezésű berendezés a Mercedes Pre-Safe rendszerén alapul, amely ha a radarok jelei alapján úgy érzi, hogy ütközés fog bekövetkezni, megfeszíti a biztonsági öveket, megfelelő helyzetbe állítja az üléseket és vészfékezésbe kezd. A másik, már ismert rendszer például már a Citroenből származik, ami a sávelhagyásra hivatott figyelmeztetni, azonban ez a verzió már nem csak az ülést rezegteti meg a hátsónk alatt, hanem a kormány rásegítését is úgy szabályozza, hogy a vezető a helyes irányba terelje az autót. Japán márkától is elcsíptek egy berendezést, amely a parkolásban segít a tulajdonosnak. Ebben az esetben is csiszoltak egy kicsit, az eredetileg Toyota találmányon, ugyanis a radarok először felmérik a parkolóhely méretét, majd az autó bekormányozza magát a helyre, a vezetőnek csupán a pedálokat kell szabályoznia.

A Concept ZT motorházteteje alatt is egy árulkodó érdekesség lapul, ugyanis dízelmotort kapott. Mivel a dízelmotorok elsődleges piaca Európa, sejthető hogy az “öreg kontinensnek” szól az újdonság. A motor egy négyhengeres, 2.2-es turbódízel, teljesítménye 188 lóerő, nyomatéka 400 Nm, melyhez a Lancer Evo X-hez kifejlesztett duplakuplungos SST automata váltó dukál, az összkerékhajtás pedig az Outlanderből érkezik.

A Mitsubishi tervei szerint, ha az autó jó hatást gyakorol a közönségre Tokióban, elkezdik az autó sorozatgyártását. Ebben az esetben viszont nem csak Japánban és az Egyesült Államokban, hanem Európában is forgalmazhatják majd. A kategória még kérdéses, hiszen a kasztni hosszabb mint az E-osztályú Mercedesé és az 5-ös BMW-é, de rövidebb ezen mondellek nagytestvéreinél, a S-Mercedesnél és a 7-es BMW-nél.

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: