Mi történt azzal az autóval?

2007. október 21. | 21:25 | 4Si

Végig ezen filozofáltam a futam alatt. Ha Lewis Hamilton autója nem lassul be, akkor most ő a világbajnok Kimi Raikkonen helyett. Hihetetlenül kiélezett futam volt a mai, a legutolsó körökben dőlt el a világbajnoki cím. Öröm volt nézni, rég volt ennyire élvezetes verseny a Forma-1 történelmében.

A rajt számomra érthetetlen volt. A két Ferrari nagyon jól jött el, Alonso pedig befurakodott Hamilton elé, aki elbutuskodta a dolgot, ugyanis elkezdett kakaskodni a spanyollal, ami egy igen nagy fékezésbe került számára és részben ennek tudható be a világbajnoki címének elvesztése. Ha ott Hamilton higgadtan kezelni a szituációt, akkor egy viszonylag “laza” tempóval ő lehetett volna a 2007-es szezon bajnoka. Élete első Forma-1-es szezonjában máris világbajnok lehetett volna. Sajnos a technika sem az ő oldalán állt, az autó egy kis időre megadta magát, majd újra feléledt, de ez a kis idő is elegendő volt ahhoz, hogy Hamilton a mezőny hátuljára kerüljön. A 3 kiállásos taktika tovább rontott Hamilton esélyein, továbbra sem értem, hogy miért döntöttek úgy, hogy 3 kiállásra teszik át Hamiltont. Én azt állítom, hogy ha 2 kiálláson hagyják, akkor simán lehetett volna ötödik és akkor most világbajnok. Áhh, szóval elég furcsa. Lehet, hogy a nyomás teszi ezt mind a csapattal, mind pedig a versenyzővel, de nem először fordul már elő, hogy a csapat hülyesége miatt szívja meg Hamilton. Mindenesetre azt bizton állíthatom, hogy iszonyúan tehetséges a fickó, az utolsó pillanatig küzdött, nem adta fel, mert ugyebár a remény hal meg utoljára. Szép idényt zárt, talán jövőre kedvezőbben alakul számára a helyzet.

A rajttól kezdve a két Ferraris pilóta, Felipe Massa és Kimi Raikkonen elhúzott a mezőnytől. Mindketten csodálatosat rajtoltak, Massa sokáig őrízte első helyét. A Ferrari mindig is híres volt a tuti taktikákról, ígyhát most is sikerült kimatekozni, hogy Raikkonen Massa elé kerülhessen mégpedig úgy, hogy az elegánsnak és beleköthetetlennek is tűnjön. Massa kijött a boxba, Raikkonen ment két gyors kört, majd Massa vissza Raikkonen pedig ki, gyors kerékcsere + egy kis nafta, és bármilyen hihetetlen, de Raikkonen visszajött Massa kolléga elé. Ember nincs, aki beleköt egy ilyen bravúros helycserébe. Jó most mondhatjuk azt, hogy ez tényleg elegáns meg minden, de azért azt is érezzük, hogy nem jött olyan könnyen a világbajnoki cím a finn versenyzőnek. Arra gondolok, hogy nem tudta saját maga elérni, hogy úgy legyen világbajnok, hogy ehhez ne kelljen más segítségét kérnie, jelen esetben a csapattárs Felipe Massaét. Végülis ennyi év után már igazán megérdemelte, hogy bajnok lehessen és azt se felejtsük el, hogy a Forma-1 egyik legkiválóbb pilótájáról beszélünk, aki már nem egyszer okozott kínos – vagy éppen nem kínos – meglepetéseket pályafutása során. Esélytelenből világbajnok, fantasztikus. Sokan úgy vélik, hogy ő Michael Schumacher utódja, amiben valljuk be őszintén van valami igazság. Raikkonen végtelenül higgadt, egy kicsit komor is, nem idegesíti fel magát, ha váratlan események történnek vele és ezáltal sokkal intenzívebben képes korrigálni a felmerülő problémákat.
Főképp ennek – valamint a kiváló csapatnak, ami mindig mögötte állt – köszönheti a világbajnoki címét, gratulálunk Neki!

A leggyorsabb kör: 1:12.445 (Kimi Raikkonen)

Elég sok koccanás volt a futam alatt, Hamilton szerencséjére többen ki is estek (előle), úgyhogy ez is az ő malmára hajtotta a vizet. Ám az egyik legkomolyabb baleset Kazuki Nakajima (Williams) boxkiállásakor történt, ugyanis a versenyző elfékezte magát, nem tudott megállni a szerelők között és csúnyán elsöpörte saját szerelőit, szám szerint 2-t. Az egyiknek feltehetően súlyosabban megsérült a lába, láthattuk, hogy nagyon fáj neki, majd a futam végefelé mutatták ahogy hordágyon fekve viszik a szerencsétlenül járt szerelőt. A figyelmetlenség ugyebár. A végén még kiderül, hogy veszélyesebb a Forma-1 a boxutcában dolgozó szerelőkre nézve, mint magukra a versenyzőkre, lásd. a mostani eset, vagy amikor a tankolócsövet viszi magával a versenyző a boxutca kijárata irányába. :)

A futam és a szezon nagy vesztese Fernando Alonso, aki jól indított, de a végére mégiscsak lecsúszott az idei világbajnoki címről. Szerintem most egyébként sem érdemelte volna meg egy ilyen szezon után, mert voltak a spanyolnak érdekes húzásai, gondolok itt Hamilton szándékos feltartására, stb.

Egyszóval izgalmas idényt zártunk, volt itt minden a kémbotránytól kezdve a csapaton belüli nézeteltéréseken át a kihegyezett futamokig. Reméljük jövőre legalább ilyen vagy még érdekesebb szezon következik.

A 2007-es év végeredménye tehát:

1.)Raikkönen (110 pont)
2.)Hamilton (109 pont)
3.)Alonso (109 pont)

Kategória: Forma-1


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: