Raikkönen valószínűleg eldobta a VB címet [UPDATE!]

2008. szeptember 7. | 17:42 | 4Si

Hihetetlen izgalmas versenyen vagyunk túl a Belga GP történelmében. Vizes aszfalton rajtolt el a mezőny, és a befutónál is esett az eső. Roppant izgalmas hajrát követően Lewis Hamilton nyert Spa-Francorchamps-ban, miután a végig vezető Kimi Räikkönen két körrel a leintés előtt a vizes aszfalton kicsúszott és összetörte autóját. Maga a verseny a rajt utáni és a befutó előtti pár kört leszámítva unalmas volt.

A rajtnál Hamilton jól jött el, ám a 2. körben megpördült a célegyenest követő kanyarban. Ennek a hibának köszönhetően Raikkönen meg is előzte és elhúzott. A Mercedes boxtaktikája is elég furcsa volt, ugyanis sikerült úgy kihívniuk Hamiltont, hogy utána a csapattársa(Kovalainen) mögé jöjjön vissza, aki kb. 2 körön keresztül feltartotta. Közben sokak örömére felszáradt a pálya és innentől kezdve már mindenki azt hitte, hogy unalmas lesz a futam további része.

Három körrel a vége előtt azonban leszakadt az eső és a versenypálya korcsolyapályává változott. Mindenki csúszkált, küszködött, alig bírták a pályán tartani az autókat. Raikkönen előnye hirtelen szertefoszlott, mint ahogyan higgadtsága is, ugyanis Hamilton baromira megérkezett a hátsójába. Hamilton a célegyenesbe fordulva próbálkozott, Raikkönen védte, kiküldte Hamiltont a fűre. Hamilton levágta a kanyart, de érezte, hogy el kell engednie a finnt különben megbüntetik, majd a célegyenes végén az angol eszméletlen okosan a belső ívre terelte autóját, ahol már védhetetlen volt az előzése. Raikkönen hátulról meglökte Hamilton még a kanyarban, de látszólag egyikük autója sem sérült. Itt durrant el Raikkönen agya, mindenképpen nyerni akart és megpróbált visszavágni. Ezt követően a finn több-kevesebb sikerrel kilinccsel előre próbált versenyezni, aminek köszönhetően falnak is csapta a verdát – megindult a hátulja, teljesen irányíthatatlanná vált a Ferrari-, így eldobta az összes a Belga GP-n szerzett pontját és nagy valószínűséggel idei világbajnoki címét is. Már a rajtnál is nagyon erőszakos volt, sorra nyomta le az előtte versenyzőket, tudta ha most nem nyer, akkor lehúzhatja a rolót. Így már valóban elég kilátástalannak tűnik Raikkönen helyzete.

A Ferrari őrjöng, a leintés után a versenybírák jelezték, vizsgálják a hajrában történteket, tehát Hamilton győzelme még nem hivatalos. A Ferrari azt kifogásolja, hogy Hamilton a pálya elhagyásával került előzési pozícióba, de hiszen mi mást tehetett volna? Ha nem hagyja el a pályát, akkor összeütköznek a finnel. Raikkönen nem hagyott neki más lehetőséget, hanem kiküldte a pályáról, de ezt követően Hamilton vissza is engedte maga elé. A Ferrari sajtósa a futam megóvásával fenyegetőzött, majd meg is óvta azt. Hamilton véleményem szerint legfeljebb pénzbírság megfizetésére kötelezhető, ha egyáltalán kötelezhető – gondolok itt a kis incidensre az előző futamon Massával kapcsolatosan. Kimi Räikkönen csalódott volt, hogy ismét nem tudott célba érni, de magára vállalta a felelősséget a kiesésért. “Az én hibám volt, túl sokat akartam. De továbbra is a versenybíróság döntésére várunk.”

Az utolsó kört Hamilton már szinte jégen autózva, fél gázon, lehajtva az ideális ívekről tette meg és behozta a McLarent az első helyre. A második Massa, a harmadik Heidfeld lett. A futam legnagyobb csibésze minden bizonnyal a BMW-s Nick Heidfeld, aki a futam utolsó 3 körére beugrott a boxba intermediate gumikért és végigverte az előtte autózókat egészen a 3. helyig. Szenzációs, még mindig nem tudom elhinni ezt hogy csinálhatta.

UPDATE: Hamilton 25 másodperces büntetést kapott amiért elkerülte az ütközést Raikkönen-nel és kiment a pályáról, levágva ezzel a kanyart. Így nyolc helyett csak két ponttal vezeti a világbajnokságot. Hol van itt az igazság, na de kérem? Elfogadhatatlan döntéseket hoz mostanában az FIA. Massa majdnem balesetet okoz a boxutcában, kiszabunk neki egy 10 ezer eurós büntetést, amit zsebből kifizet. Semmi boxutca-áthajtás vagy ilyesmi… Bezzeg, ha a Hamilton hárít el egy balesetet – miközben valószínűsíthetően ellene követtek el szabálytalanságot, amikor leszorították a pályáról – akkor őt büntetjük meg. Micsoda dolog ez? Meg merem kockáztatni azt is, hogy ezt csak és kizárólag a mezőny egyetlen színesbőrű pilótájával merik megcsinálni, ami “enyhén” súrolja a diszkriminalizáció határát. Sosem voltam kibékülve az FIA-val, mert érthetetlen, amit művelnek és most nem csak erre az esetre gondolok, nézzünk csak vissza a múltba!

UPDATE 2: A McLaren fellebbezett, a teljesen hivatalos Belga GP-eredményről az FIA fellebbviteli bírósága dönt majd egy későbbi időpontban. Hamilton akár vissza is kaphatja győzelmét és 4 pontját.

1.
Felipe Massa
Ferrari
2.
Nick Heidfeld
BMW Sauber
3.
Lewis Hamilton
McLaren
4.
Fernando Alonso
Renault
5.
Sebastian Vettel
Toro Rosso
6.
Robert Kubica
BMW Sauber
7.
Sebastien Bourdais
Toro Rosso
8.
Timo Glock
Toyota
9.
Mark Webber
Red Bull
10.
Heikki Kovalainen
McLaren
11.
David Coulthard
Red Bull
12.
Nico Rosberg
Williams
13.
Adrian Sutil
Force India
14.
Kazuki Nakajima
Williams
15.
Jenson Button
Honda
16.
Jarno Trulli
Toyota
17.
Giancarlo Fisichella
Force India
18.
Kimi Räikkönen
Ferrari
kiesett
19.
Rubens Barrichello
Honda
kiesett
20.
Nelson Angelo Piquet
Renault
kiesett

Kategória: Forma-1

1 hozzászólás


  1. zseton

    Szerintem is annyi volt Kiminek.
    De reménykedek…


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: