Toyota Auris 2.2 D4D D-CAT

2007. szeptember 19. | 20:55 | admin

Reálszisztéma, Auris, NEM Bandival.

Az Auris külsejét tekintve bátran merem állítani, hogy egy ráncfelvarott Corolla. A orra nem más, mint egy Avensis, egy Yaris, és egy Corolla orr kicsit összegyúrva, mindegyik sajátosságaiból egy kicsit. A hátulján is maradt a régi Corollás beütés egy kicsit bugyrosabb ívekkel. Szépnek nem mondanám.

Belül jó minőségű anyagokkal dolgoztak a Toyotás fiúk, jó a kormány fogása és sok dolog vezérelhető róla, a váltó is kézre áll. Nagyon stílusosak a mutatók a műszerfalon, mind a sebesség, mind a fordulatszám kijelzője. Ha esetleg túl magas fordulatszámon pörgetnénk a motort, akkor kigyullad egy SHIFT feliratú háromszög a mutatók között, jelezvén, hogy megköszönné ha feljebb váltanánk egy fokozattal. (Jellem kolléga: “Az arra van, hogy ne fogyasszon sokat. Ha mindig elváltassz amikor javosolja, akkor kisebb fogyasztás érhető el.”) Az ülések kellő oldaltartást biztosítanak a gyorsabb kanyarokban is. A kézifékkar újszerű, de semmi extra. A kesztyűtartó mérete normális, két szárnyban nyitható. Viszont a hátul utazóknak elég kevés lábterük van, az én lábam már keményen beleütközött az anyós háttámlájába, valamint furcsamód olyan helyre került az ablakemelő gombja hátul, hogy az ajtófelőli kézzel elég nehézkes a megnyomása. Nagy hiba.

Az autónak nincs slusszkulcsa, a riasztót/központi zárat vezérlő dobozba van beleépítve a “kulcs”, szóval elég hogyha a kabátunk zsebében lapul a kis eszköz és már indíthatjuk a gépet a Start/Stop gombbal. Ügyes megoldás.

A motort már volt szerencsénk tesztelni a kollégával az Avensis tesztje során, ismét megbizonyosodtunk róla, hogy a 2.2-es turbódízel kiváló választás bármelyik Toyota modellhez. 177 lóerős, 400 Nm-es és már alacsony fordulatszámtól dinamikusan húz. Rendkívül korszerű és csendesen teszi a dolgát, valamint mindössze 6.2 litert eszik 100 km-en. A 6 sebességes kézi váltó finoman össze van hangolva a motorral, szinte magától beugrik a fokozatokba.

A futómű nagyon jól el van találva, mint azt már megszokhattuk a Toyota autóinál. Ugyan még se elől, se hátul nem Multi Link, de ettől függetlenül kiválóan tette a dolgát. Elől amúgy MacPherson típusú, hátul pedig kettős keresztlengőkaros felfüggesztés található benne. (Csak a 2.2-es motorral felszerelt modellben van hátul keresztlegőkaros megoldás, a többi modellben úgynevezett torziós rúd munkálkodik!) A fékek jól szabályozhatók, elől hűtött-, hátul teli tárcsa.

Volt szerencsém egyúttal egy 1.6-os benzinest is tesztelni belőle. Voltaképpen a futóművet és a motort kivéve nem sok különbség van a 2 modell között. Természetesen az 1.6-os benzines jóval gyengébb, nem volt egy nagy durranás vezetni, ígyhát nem is szívesen írnék róla:), de akit érdekel az nézzen utána ITT.

Ami tetszett:

  • Jó váltó
  • Jó futómű
  • Nagy nyomaték
  • Szép belső
  • Nincs slusszkulcs

Ami nem tetszett:

  • Kevés hely hátul
  • Szokatlan helyen van az ablakemelő gombja hátul



Tetszett a cikkünk? Nem osztod a véleményünk? Szólj hozzá bátran!

Kategória: Teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: