Melyik a jobb? Subaru WRX STi vagy Mitsubishi Lancer EVO IX?

2007. szeptember 18. | 18:41 | jellem

A sokakat megosztó és elgondolkodtató kérdésre, miszerint melyik a jobb: “Subaru Impreza WRX STi vagy Mitsubishi Lancer EVO IX?” című közismert kérdésben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani Olvasóinknak. Nyilvánvaló, hogy aki a két autó közül valamelyik mellett dönt, annak sokkal fontosabb a vezetés élménye, mint az esztétika. Sajnos egyik autó sem elsősorban a szépségével veszi le lábairól a vásárlókat, bár kétség kívül szebbek, mint egy “mezei” Impreza vagy Lancer. Nézzük csak, mit kapunk 11 millió forintért a két autó esetében.

Mint ahogy az a Subaruknál alapkövetelmény, kapunk összkerékhajtást, sportüléseket, Brembo fékeket, elmaradhatatlan aranyszínű felniket és persze boxermotort. A motor: 2457 cm3, teljesítménye 280 LE és 392 Nm.

Nézzük az ellenfél főbb fegyvereit: összkerékhajtás, Recaro sportülések, elől-hátul Brembo fékek, MOMO kormány, részben önzáró difi az első tengelynél, és három állásban állítható aktív központi difi. A motor: 1997 cm3, 4 henger, 280 LE és 355 Nm nyomaték leadására képes.

Nincs tehát számottevő különbség akkor sem, ha jobban az adatok mögé nézünk. Természetesen aki tuningolni szeret, annak megfelelőbb választás a WRX STi hiszen a nagyobb motort jobban lehet húzni, illetve nem elhanyagolható a Subaru gyönyörű duruzsolása. A kérdés tehát továbbra is marad. WRX STi vagy EVO IX?

Az alábbi videó talán segít egy kicsit a kérdés megválaszolásában. (A videóban EVO VIII látható, de nincs nagy különbség a IX-es és a VIII-as EVO paraméterei között.) A két tesztelő a tegnap már megismert Tiff Needell és Vicky Butler-Henderson. Szerencsére a hölgy nem olyan szempontok szerint értékeli az autókat, mint az egyik közkedvelt(?) kisasszony az egyik hazai kereskedelmi csatornánál. Érdemes megfigyelni, hogy az EVO sokkal könnyebben megy a kanyarok belső ívén, ezzel kicsit elemelve a talajtól a hátsó kerekeket, míg a WRX STi sokkal szélesebben veszi azokat, és alulkormányzottabb (amikor az autó tolja az orrát a kanyarból kijövet), mint szeretnénk. Tiff természetesen megmutatja, hogyan is orvosolható egy kis rallys trükkel a WRX STi ezen hibája…mi mással, mint egy kis powerslide-dal?!:)

Íme a videó:

Kategória: Videó

3 hozzászólás


  1. Jamjoe89

    Egyértelműen a Subaru!
    Elfogult vagyok!

  2. speeedfire

    szerintem meg egyszerűen az evo! és nem csak azért mert szerelmes vagyok belé!

    http://youtube.com/watch?v=s1ZWJjC648I

    a kanyarokban megette a subarut!
    http://totalcar.hu/tv/adas/149

  3. Gabesz

    mint ha az “ívó” nem szenvedne a teszt alatt :)


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: