Új 911 Carrera és 911 Carrera S

2008. június 24. | 21:33 | 4Si

Nagyobb teljesítmény és élvezetesebb vezetés, alacsonyabb károsanyag-kibocsátás és üzemanyag-fogyasztás.

A közvetlen benzinbefecskendezéssel szerelt, teljes egészében új fejlesztésű boxermotorok és a sorozatgyártású sportkocsiban első ízben alkalmazott Porsche kettős tengelykapcsolós sebességváltó
(PDK) a Porsche 911 Carrera új generációjának két legfőbb újdonsága.

Az üzemanyag közvetlen befecskendezésére való áttéréssel a Porsche motorjainak eddig is példamutató gazdaságossága még tovább fejlődött. A 3,6 literes motor teljesítménye 20 lóerővel, összesen 345 lóerőre (254 kW) növekedett. A manuális sebességváltóval szerelt Carrera Coupé mindemellett mindössze 10,3 liter üzemanyaggal is megelégszik 100 kilométerre. Hasonlóképpen egyértelmű a fejlődés a 3,8 literes 911 Carrera S esetében is: teljesítménye 30 lóerővel emelkedve, immár 385 lóerő (283 kW) az új Európai Menetciklus (NEFZ) szerint mért kombinált üzemanyag-fogyasztása 10,6. Az opcióként rendelhető Porsche kettős tengelykapcsolós (PDK) sebességváltóval a 911 Carrera Coupé esetében 9,8 , míg a Carrera S Coupé számára 10,2 liter adódik 100 kilométerre.

Homogén égésfolyamat, alacsony károsanyag-kibocsátás
Az új Carrera motorok közvetlen benzinbefecskendezése az úgynevezett homogén keverékképzés jegyében született. Eszerint minden munkaponton az üzemanyag és a levegő lehető legegyenletesebb keverékét állítja elő az égésterekben. A homogén üzem alacsony károsanyag-kibocsátási értékek mellett optimális égésfolyamatot eredményez, mégpedig az üzemanyaggal szemben megfogalmazott különleges minőségi követelmények nélkül is. Mindegyik új modell az európai EU5, illetve az amerikai egyesült államokbeli LEV II-előírásainak egyaránt megfelel. A közvetlen befecskendezést végző fúvókák hengerfejbe integrált kialakítása a teljes boxermotor mélyreható továbbfejlesztésének csúcspontja. A két részből készülő forgattyúház emellett integrált főtengely-csapágyaival váltja le a korábbi négyrészes, különálló csapágytartó-elemmel készült konstrukciót. A főtengelyt, az égéstér geometriai kialakítását, az olaj- és a vízszivattyút, illetve a teljes szívótraktust szintén újratervezték. A motor alapvetően átdolgozott konstrukciója saját tömege tekintetében is szolgál előnyökkel: az új hajtóművek mintegy hat kilogrammal könnyebbek.

A Porsche utcai modellbe épített első kettős tengelykapcsolós sebességváltó
A Porsche első gyártóként kínál sorozatgyártású sportkocsi számára kettős tengelykapcsolós sebességváltót (PDK). A PDK opcióként jelenik meg a kínálatban, s az eddigi Tiptronic S automata váltómű helyére érkezik. Kettős tengelykapcsolós sebességváltójával a Porsche immár 20 éve gyűjt versenytapasztalatokat, s e technika úttörőjének számít. Az új kettős tengelykapcsolós konstrukció hét előremeneti fokozattal rendelkezik, s egy manuális váltómű dinamikáját az automata sebességváltók kényelmével egyesíti a vezető számára. A kettős tengelykapcsolós sebességváltó az új fejlesztésű kormánykerék küllőin elhelyezett kapcsolóbillentyűkkel vagy a középkonzol ugyancsak új tervezésű váltókarja segítségével vezérelhető. Gyorsulása tekintetében a kettős tengelykapcsolós sebességváltóval szerelt 911 Carrera a szinte az erőfolyam megszakítása nélküli váltásoknak köszönhetően gyorsabb kapcsolások eredményeképpen rekordidőket produkál. A 3,6 literes motorral szerelt Coupé mindössze 4,7 másodperc alatt teljesíti a 0-tól 100 kilométer/óráig tartó sprintet, s ezzel két tizedmásodperccel bizonyul gyorsabbnak, mint a már eleve rendkívül dinamikus manuális kapcsolású változat. A Carrera S Coupé két változata között szintén két tizedmásodperc az eltérés: a manuális váltóművel 4,7, a PDK esetében pedig 4,5 másodperc adódik. A menetdinamikai képességek azonban az opcióként rendelhető “Plus” Sport Chrono csomag révén még tovább fokozhatók. Az álló helyzetből elért lehető legintenzívebb gyorsulás elérésére a start-automatika (Launch Control) funkciót, valamint az extrém sportos vezetéshez speciális váltási programot kínál, amely a fokozatok rendkívül gyors kapcsolását teszi lehetővé. A Launch Control segítségével a PDK váltóművel szerelt modellek további 0,2 másodpercet faragnak le gyorsulási értékeikből a 3,6 literes modell 4,5, míg a 3,8 literes Carrera S 4,3 másodpercet produkál.

Bi-Xenon fényszórók, LED nappali világítás és dinamikus kanyarvilágítás
A 911-es új generációja nemcsak a nagyméretű oldalsó légbeömlő nyílásokkal kialakított, markáns elejéről ismerhető fel, hanem átdolgozott világítástechnikájáról is. Eszerint minden új 911-es már alapkivitelben Bi-Xenon fényszórókkal és új LED nappali világítással készül, utóbbit az első légterelőbe, az oldalsó légbeömlő nyílások fölé építették be. A hat-hat LED fénye markáns fellépést kölcsönöz a 911-es számára. A Porsche emellett első ízben dinamikus kanyarvilágítást is kínál az új 911-es modellekhez, amely elsősorban kanyargós országutakon járul hozzá nagymértékben az úttest különösen hatékony megvilágításához. Az áttervezett, kívül karcsúbb vonalvezetésű hátsó lámpatestekben szintén LED-technikát alkalmaztak. A fénykibocsátó diódák magasabb élettartam mellett mérsékelt áramfogyasztással és az izzólámpákhoz képest rövidebb reakcióidőikkel fokozott biztonságot nyújtva működnek.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: