Wolfgang Porsche 65 éves

2008. május 19. | 12:08 | 4Si

Stuttgart – Dr. Wolfgang Porsche, a Porsche Automobil Holding SE, illetve a Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG résztulajdonosa és felügyelő bizottságának elnöke 2008. május 10-én ünnepelte 65. születésnapját. Ferdinand “Ferry” Porsche stuttgarti születésű, legifjabb fia már 1978 óta tagja a sportkocsi-gyártó felügyelő bizottságának, majd apja, Ferry, 1998-as halála óta a család szóvivője is.

Wolfgang Porsche abban látja legfőbb feladatát, hogy az apja, Ferry, illetve nagyapja, Ferdinand Porsche műveként alapított és felépített vállalat a Porsche és a Piëch család tagjaival közösen, az eredeti szellemiség jegyében működjék tovább. Ennek értelmében nem csak a családi vállalkozás függetlenségét biztosító, 1992-es tőkeemeléshez járult hozzá, hanem minden további jelentős döntésben is részt vett. Ezek között szerepelt például a termékportfolió a Boxster roadster, a Cayenne sportos terepjáró illetve a Panamera Gran Turismo sorozatokkal történő bővítése, a lipcsei gyár felépítése, s nem utolsó sorban a Porsche AG 2005-ben, a Volkswagen Konszernben szerzett részesedése.

Dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche SE igazgatótanácsának elnöke így fogal-mazott: “Az elmúlt 16 esztendő során Wolfgang Porsche mindvégig fáradhatat-lan, érdeklődő és kompetens partnerként állt minden témában rendelkezésünkre, a mindennapos kérdésekben éppúgy, mint a vállalat útját és jövőjét meghatározó, stratégiai döntésekben. Nyílt és őszinte tanácsokkal szolgált, s a tulajdonosi körben egyfajta rendkívül fontos hídszerepet töltött be. A Porsche vezetése minden döntésében számíthatott szavaira és támogatására. Mindezért köszönetünket fejezzük ki számára.”

Wolfgang Porsche 1943. májusi 10-én Dorothea és Ferry Porsche, a márka alapítója legfiatalabb fiaként, Stuttgartban látta meg a napvilágot. Élete első hat és fél évét az ausztriai Zell am See-beli úgynevezett “Schüttgut” védel-mében töltötte, ahová szülei és nagyszülei a háború elől visszavonultak. A család 1950-ben tért vissza Stuttgartba. Wolfgang először a stuttgarti Waldorf, majd Heppenheimbe, az Odenwald iskolába járt. Itt érettségizett 1965-ben, ahol egyidejűleg lakatosi segédvizsgát is tett. Ezt követően a Bécsi Közgazdasági és Kereskedelmi Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol végül kereskedelemből szerzett diplomát. 1973-ban a külkereskedelmi tudományok doktorává avatták.

Tanulmányai befejeztével Wolfgang Porsche először vállalkozóként, a Yamaha motorkerékpárok ausztriai generálimportőreként tevékenykedett, e vállalkozását 27 éven keresztül működtette sikeresen. 1976-ban visszatért Stuttgartba, s öt éven át az akkori Daimler-Benz AG különböző bel- és külföldi értékesítési területein dolgozott menedzserként. 1978-ban hívták meg a Porsche AG felügyelő bizottságába, amelynek 2007 januárjában elnöki posztját is átvette. A Porsche Automobil Holding SE 2007. júniusi megalapításával e társaság felügyelő bizottságában is elnöknek választották. Emellett 1983 óta a salzburgi Porsche Holding Ges.m.b.H., a legnagyobb osztrák kereskedelmi cég felügyelő bizottságának is tagja. Mindezeken túl a grencheni (Svájc) Eterna S.A. óragyártó tanácsadó testületének is elnöke, valamint 2008. április 24-e óta a Volkswagen AG (Wolfsburg) felügyelő bizottságának is tagja.

Apja, Ferry, halálát követően 1998-ban a Porsche család szóvivőjének válasz-totta. E tisztségében Wolfgang Porsche fő feladatának a család egyes tagjai közötti kiegyensúlyozott közvetítést tartja, hogy soha ne veszítsék szem elől mindannyiuk közös célját, a Porsche vállalat függetlenségének és gazdasági stabilitásának megőrzését. Nyugodt, tárgyilagos stílusa és humorérzéke nagy-ban segíti mindebben. Wolfgang Porsche egy alkalommal “sváb osztrákként” jellemezte magát, aki számára a józanság, a megbízhatóság és a ha-gyományok tisztelete egyaránt fontos. A négygyermekes családapa felváltva Münchenben, Stuttgartban és a családi örökségként kapott Zell am See-beli “Schüttgut” birtokán él. A szenvedélyes vadász a “Made in Zuffenhausen” sportkocsik iránt is különösen erős vonzódást érez, a legújabb modellektől egészen a veteránokig.

Tevékenységéért Wolfgang Porsche számos elismerést is kapott. 2005-ben az osztrák kancellártól, az “Osztrák Köztársaságért Nagy Arany Érdemrendet”, mint hazája legmagasabb kitüntetését vehette át.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: