Új S tronic az Auditól

2008. március 30. | 21:02 | 4Si

Villámgyorsan, gyakorlatilag az erőfolyam megszakítása nélkül kapcsolt hét fokozat – az Audi bemutatja erőátviteli rendszere legújabb fejlesztését.

A hétfokozatú “S tronic” sebességváltó dinamikus működésmódját magas fokú gazdaságossággal egyesíti. Az új kettős tengelykapcsolós sebességváltót kifejezetten hosszirányban beépített motorhoz és a quattro összkerékhajtáshoz konstruálták, s 550 newtonméter maximális forgatónyomatékra méretezve sportos modellek széles palettája számára alkalmas. Az Audi az “S tronic” váltóművet az idén már több modellsorozata szériafelszereltségében is kínálja majd.

A hétfokozatú S tronic konstrukcióval az Audi hajtástechnikája műszaki evolúciójának újabb fázisát nyitja meg. Az új sebességváltó a márka teljes mértékben saját fejlesztése.

Az Audi vezetők többféle módon is használhatják a hétfokozatú S tronic váltóművet. A teljesen automatikus üzemmódban a számítógép választ fokozatot, a “D” (Drive) és az “S” (Sport) programokat kínálva. A fokozatok emellett a váltókarral – opcióként a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel – manuálisan, karakteresen gyors működés közepette is kapcsolhatók. Az Audi új, a legkorszerűbb technikát felvonultató sebességváltója a váltások dinamikus és kényelmes, mindeközben azonban rendkívül pontos érzetét közvetíti, a gazdaságosság és a dinamika magas szintű egyesítésével.

A hétfokozatú S tronic konstrukciója két váltórészből áll, és mindegyikhez tartozik egy lamellás tengelykapcsoló. A K1 nagyméretű, külső tengelykapcsoló egy tömör tengelyen át a páratlan számú, vagyis az 1., 3., 5. és 7. fokozatok felé vezeti a motor nyomatékát. Ezek a sebességváltóház alumíniumból öntött hátsó, azaz a jármű közepe felé eső részében találhatók. A tömör tengely körül egy másik, üreges tengely forog, amely a nagyobb testvére belsejébe integrált K2 tengelykapcsolóval áll össze köttetésben, s a páros számú, azaz a 2., 4. és 6. fokozatokat szolgálja ki. Az összes fokozati fogaskerék e két tengelyen egymás mögött, mégpedig 4.-6.-2.-R-1.-3.-7.-5. rendben sorakozik.
A sebességváltó mindkét részegysége folyamatosan aktív, ám egyszerre csak az egyik kapcsolódhat erőátvivő kötéssel a
motorhoz. Például éppen a harmadik fokozatban gyorsítva, a másik váltórészben a negyedik fokozat már bekapcsolva, egyfajta készenlétben állva várja az esetleges felfelé váltást. Maga a váltási folyamat tulajdonképpen a tengelykapcsolók váltásaként zajlik, a K1 nyitása közben villámgyorsan zár a K2. Ez a művelet mindössze néhány századmásodpercet vesz igénybe, s gyakorlatilag az erőfolyam megszakítása nélkül, olyan folyamatosan és kényelmesen megy végbe, hogy a vezető szinte nem is észleli.

A kihajtótengely a nyomatékot a quattro összkerékhajtási rendszer önzáró kiegyenlítőművébe vezeti, ahonnan két irányban megy tovább. Alapesetben a forgatónyomaték 60 százaléka a kardántengelyen át a hátsó kiegyenlítőmű felé, míg 40 százaléka egy oldaltengelyen át az első kiegyenlítőmű kúpkerekes hajtására irányul. Mivel ez utóbbi – tömegcsökkentési okokból szintén üreges – tengely 7,2 fokban megdöntve áll, tervezők egy speciális ferdefogazást, úgynevezett Beveloid-fogkialakítást alkalmaztak. Az aszimmetrikus-dinamikus nyomatékelosztás sportosan agilis, enyhén hátsókerék-hajtást hangsúlyozó menettulajdonságokat eredményez. A középső kiegyenlítőmű a motor felől érkező forgatónyomatékot igény szerint akár 85 százalékban a hátsó, illetve maximum 65 százalékos arányban az első kerekek felé irányíthatja.

Az S tronic története:

Az Audi az erőátviteli rendszerek területén is immár sok éve a fejlődés élén jár. Az 1980-ban bemutatott quattro összkerékhajtás mérföldkőnek számít az autótechnika fejlődésében. Az S tronic szintén kiválóan példázza a márka mottóját: “A haladás technikája”.

Már 1985 novemberében megjelent az első kettős tengelykapcsolós sebességváltóval szerelt Audi a rajtvonalnál – a Sport quattro S1, amellyel Walter Röhrl és navigátora, Christian Geistdörfer száguldott a rali-világbajnokságban. Röhrl, aki kora egyik legkiválóbb raliversenyzőjének számított, a 350 kW (476 LE) teljesítményű sportgépet brutális erejű elemi csapásként írja le, s a high-tech váltómű még dinamikusabb menetteljesítményekkel ruházta fel.

Az S1-ben rövid billenőkarral vezérelhető kettős tengelykapcsolós sebességváltó villámgyorsan kapcsolta öt fokozatát. Mivel az erőfolyam közben szinte egyáltalán nem szakadt meg, az öthengeres motor turbófeltöltője gyakorlatilag folyamatos töltőnyomást produkált, s a szívórendszerben dolgozó bypass-szelep tovább erősítette e hatást. Röhrl 1987-es diadalmas “csúcshódítása”, az egyesült államokbeli Pikes Peak (Colorado állam) hegyiversenyén aratott diadalára készülve, az S1 szintén kettős tengelykapcsolós sebességváltóval futott az edzések során.

Az S tronic az Audi sebességváltó-programjának egyik leginkább sokoldalú megoldása. Az Audi 2003 elején, a TT Coupé és Roadster modellekben jelent meg e technikával a sorozatgyártásban, s a nagynyomatékú 3,2 literes, 184 kW (250 LE) teljesítményű V6-os aggregáttal párosította.

A rendkívül kompakt, a keresztirányban beépített motorhoz kialakított, két előtéttengelyes kettős tengelykapcsolós sebességváltó hat fokozatával a nagy erejű motor kiváló partnerének bizonyult. A TT-pilóták automatikus üzemmódban is használhatták, ám a fokozatokat kézzel is választhatták, akár a rövid váltókarral vagy a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel.

Az elmúlt öt esztendő során az új technika a TT és az A3 sorozatok kínálatában egyaránt stabil helyet vívott ki magának, mégpedig a manuális váltóművek legkorszerűbb technikát felvonultató alternatívájaként, amely azonban a hagyományos automata konstrukciók előnyös tulajdonságait is kínálja. Széles körű előnyös adottságaira alapozva, az S tronic az A3 sorozatban a négyhengeres TDI-erőforrásokkal is rendelkezésre áll. 2007 végéig az Audi a két modellsorozatban összesen 188.338 autót gyártott a kettős tengelykapcsolós sebességváltóval.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: