Forma-1: A McLaren elvesztette konstruktőri pontjait és 100 millió dollárt.

2007. szeptember 13. | 21:02 | jellem

Hosszas ülésezés után megszületett az FIA hivatalos döntése, miszerint a McLaren-Mercedes csapatát kizárták a 2007-es év konstruktőri bajnokságából, valamint 100 millió dollár(18,3 milliárd forint) pénzbüntetést kaptak. A büntetés nem érinti a csapat két pilótáját, Fernando Alonso-t és Lewis Hamilton-t, így ők tovább küzdhetnek az egyéni világbajnoki címért.

A Mclaren ezek után biztosan elvesztette a konstruktőri címet, ami komoly következményekkel jár. A csapatok ugyanis a konstruktőri eredményükkel arányosan kapnak pénzt az FIA-tól a televíziós, és egyéb jogdíjakból.A McLaren-nek tehát nemcsak fizetnie kell, hanem még bevételtől is elesnek. Fokozásként a boxutcában a legutolsó és egyben legkisebb boxot kapják majd a 2008-as évben. Természetesen az is kérdés, hogy egy ilyen büntetés után hogyan sikerül majd új szponzorokat találniuk, vagy egyáltalán sikerül-e megtartaniuk a mostaniakat. A 100 millió dolláros büntetés is súlyos ,(az FIA történetének legnagyobb anyagi büntetése) mivel ha egy pilótáért kellene ekkora összeget kifizetniük, annak egy részét támogatók fizetnék, egy ilyen büntetésnél azonban kérdéses, hogy lehet-e forrásként tekinteni a szponzorokra.

A másik nagy kérdés, hogy ezek után kitölti-e szerződését Fernando Alonso McLaren-Mercedesnél. Az eddig sem jó munkakapcsolatot ápoló spanyol szerződésében ugyanis volt egy olyan pont, miszerint ha az ő jó hírnevét bármilyen mértékben romboló esemény történne, következmények nélkül felmondhatja szerződését a McLaren-nel. Így elhárulna az akadály, hogy Alonso újra a Renault csapatát erősítse. Már a büntetés előtt is felmerült, hogy a Renault kivásárolná szerződéséből Alonsot, ugyanis a spanyol mobilvállalat, a Telefonica hajlandó lett volna kifizetni a szerződésbontás miatti összeget a spanyol világbajnokért.

Ez azonban még a jövő kérdése. A következő napokban még fontos információk derülhetnek ki az üggyel kapcsolatban.

És egy kis vicc. Kattins a képre és már indul is!

Kategória: Forma-1


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: