Kiemelt – Gymkhana-premier a hétvégén a tököli reptéren

2011. május 13. | 11:58 | 4Si

Eredetileg lovakkal űzték, hogy csak a legjobb lovasok és lovak kerülhessenek a hadseregbe. Japánban nemzeti sport immár hatvan éve, az autósport-szövetségük legnépesebb szakága. Magyarországon is gyakorolják: így képzik a Köztársasági Őrezred tagjait. Sportágként azonban csak hétvégén, egy látványos rendezvény keretében debütál a gymkhana – a motorsportág, ahol az érzék és a tehetség fontosabb, mint a motorteljesítmény, és ahol a közönség többet kap, mint a gymkhanát alkotó műfajok bármelyikében.

Gymkhana – a világhódító sportág Magyarországra ért

Az a több tízmillió ember, aki látta Ken Block videóit, és a több tízezer, aki kilátogatott a márciusi tuning show-ra, és megnézte a bemutatót, már tudja: a gymkhana a driftet, a gyorsulást, és a szlalom akrobatikát egyesítő ügyességi motorsportág. A hétvégén, Tökölön az amerikai sportágalapító pálya másán, 200 x 200 méteres területen kijelölt szinkronpályán egyszerre két versenyző méri össze tudását, így a lelátókról rögtön látni, ha valaki hibázik, és lemarad a másikhoz képest. A szabályok szerint azonban nem elég minél előbb teljesíteni az összetett feladatokat: a pontosság legalább annyira lényeges, hiszen időbüntetés jár, ha valaki nem a leírás szerint közelíti vagy érinti meg az akadályt, ami már csak azért is nehéz, mert a versenyzőt nem segíti navigátor, autója kezelésén kívül tehát még erre is figyelnie kell. Vannak kötelezően kézifék használatával teljesítendő szakaszok, a célba pedig nem elég beszáguldani, betolatni kell.

Loeb nyomában

Sebastian Loeb hétszeres ralivilágbajnokot is egy franciaországi gymkhana-futamon fedezték fel – de tehetségből nálunk sincs hiány. A tököli versenyen rajthoz áll egy tizennégy és egy tizenhat éves gymkhanauta is, és akár ők is esélyesek a fődíjra, ami ezer euró, a győztes ráadásul a magyar delegációval együtt kilátogathat a lengyel sportágalapító futamra. A legjobb amatőr különdíja, hogy bemutatkozhat a Sportklub Grand Prix magazinjában.

Vasárnap közel húsz versenyző áll rajthoz, ők egész szombaton tanulják majd a pályát, sőt, licencet is lehet még szerezni a vasárnapi kvalifikációs és döntő futamokra. Erre akár egy szériaautóval is van esély: a gymkhanánál tényleg a vezetési tudás a legfontosabb, nem a sok száz lóerős, sokmillió forintos autó.

Még a gymkhanánál is több

Méltó módon vezetjük be Magyarországon a Japánban évtizedek, Amerikában évek óta népszerű, Európában pedig napról napra több rajongót szerző sportágat. A szombati edzés és az igazán érdekes és látványos vasárnapi versenyek mellett számos más program is várja azokat, akik szeretnének ott lenni a motorsport-történelmi eseményen.

A gumifüstölésre bárki ingyen nevezhet, a közönségből véletlenszerűen kiválasztott zsűri pontozza majd a résztvevőket és ítéli oda az 50 ezer forint fődíjat. Lesz Carstyling Show’n Shine, a gyorsulási futamokról ismerős forgószínpados tuningautó-szépségverseny, Kicker dB Cup 2011 hangnyomásverseny frizuraállító hair chairrel. Nincs autós rendezvény csinos lányok nélkül: most sem lesz, a Partyzoo Miss Bikinin a nevéhez méltó ruhadarabokban próbálják majd elvonni az autókról a figyelmet. Az RC driftversenyen pedig több tucat távirányítós kisautó koptatja majd a gumit bajnokságuk harmadik fordulóján – igen, ez is a gymkhana jellegzetes műfaja.

Fontos információk

Május 14.: licencszerző és edzőnap

Május 15.:

Kapunyitás: 10:00, kapuzárás: 19:00

– gymkhana-edzés: 10:30-11:30

– gymkhana-kvalifikációk: 12:00-tól

– gymkhana-döntők: 15:00-tól

Megközelítés (tököli reptér, II. kapu):

Gépjárművel: az M0-s körgyűrűről a halásztelki leágazásnál kell letérni, majd onnan Szigethalmon át Tökölig – GPS: N 47*20’24,76″ – E 18*58’15,30″

Tömegközlekedéssel: Budapestről a Vágóhídtól félóránként induló ráckevei HÉV-vel Tököl állomásig, majd onnan menetrend szerint közlekedő autóbusszal. Vagy Csepelről (Koltói A. u.) átszállás nélkül az óránként induló Volánbusz járattal Tököl-Bíróház megállóig.

Belépőjegyárak

Szombat: 900 forint/fő – 10 éves kor alatt ingyenes

Vasárnap: 2000 forint/fő – 10 éves kor alatt ingyenes

További információk:

www.gymkhana.hu; www.facebook.com/gymkhanahu

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: