Jön a búvárautó

2008. február 16. | 12:06 | 4Si

A svájci Frank Rinderknecht-től megszokhattuk, hogy már 15 esztendeje minden évben bemutat egy-egy új tanulmányautót. A Genfi Autószalonon egy földön, vízen és víz alatt is haladni képes járművel hökkenti meg a látogatókat.

A cég vezetője biztosan James Bond rajongó: az 1977-es “A kém, aki szeretett engem” című filmben a 007-es ügynök egy Lotus Esprittel merült a víz alá az egyik emlékezetes jelenetben. A Rinspeednél úgy gondolták, hogy nem is olyan megvalósíthatatlan a tengeralattjáró-autó megépítése, ezért nekifogtak az őrült koncepció megvalósításához. A 30 éve már megjelent alapötlet naprakészre tételéhez kellett valami újítás is, ezért kitalálták, hogy az általuk készített szuperautó teljesen környezetbarát lesz, nem veszélyeztetve ezzel a merüléskor kíváncsian érdeklődő halak egészségét. A donorautó személyében megmaradtak a Lotusnál, az sQuba esetében egy Elise-t építettek át a mérnökök. A már tavaly decemberben bemutatott sQuba immár teljesen működőképes, a vízben akár 10 méter mélyre merülve is élvezhetjük a tengeri kabriózás élményeit.

Meghajtásáról három elektromotor gondoskodik, az egyik a szárazföldi energiaellátásért, a másik kettő pedig a vízen való haladásért felelős. Utóbbiak egyenként 3,6 kilowatt teljesítményűek és két darab propellert hajtanak. Kis kellemetlenség lehet, hogy az élvezetes merülés után egy napig szárítani kell az üléshuzatokat. A “szárazföldi” motor 160 Nm nyomatéka állítólag elegendő az autó lendületes mozgatásához, igaz az autó önsúlyáról egyelőre hallgatnak. Az sQuba sorozatgyártására persze semmi esély nincs, így a búvárruhás kabriózás továbbra sem lesz közkedvelt.

Forrás: A5

Update: Nézzük meg víz alatt…

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: