Monte Carlóban találkozott a régi és az új MINI versenygép

2011. február 7. | 20:25 | 4Si

Visszatért Monte Carlóba a MINI: a hatvanas években győzelmet aratott ikonikus modell és a legújabb MINI WRC, illetve pilótáik egymás mellett pózoltak a legendás ralihelyszínen. A gyári Minivel 1967-ben győzelmet arató finn Rauno Aaltonen pár napja a történelmi raliautók versenyén (Rallye Monte Carlo Historique) vezette a ’60-as években gyártott modellt, és a Marrakech-ben január végén indult verseny végén, 4101 km megtétele után őt és társát, Helmut Artacker-t a vadonatúj MINI WRC és annak két pilótája, az angol Kris Meeke és a spanyol Dani Sordo várta. Ők azok a szerencsés versenyzők, akik idén ismét életre keltik a márka ralis hagyományait. A csapat 2011-ben számos FIA WRC eseményen elindul, mielőtt harcbaszállna a 2012-es bajnokság megnyeréséért. Az első versenyek előtt azonban a MINI WRC versenygépet Spanyolországban tesztelik, majd a csapat hivatalosan április 13-án mutatkozik be a MINI modelleket gyártó oxfordi gyárban.

Meeke és Sordo mindketten nagy lelkesedéssel várják az első versenyt. “Nagyszerű élmény, hogy a MINI színeiben versenyezhetünk, és továbbvihetjük a márka legendás szellemiségét. Kiválóan alakulnak a dolgok, és úgy gondolom, hogy az autó adottságai kiválóak. A fejlesztések mostani szakaszában mindenki nagyon izgatott, hiszen úgy tűnik, sikerül elérni az eddig kitűzött célokat” – nyilatkozta Kris Meeke.

Aaltonen nagyon élvezte a hosszú, múltidéző versenyt, és elégedett volt az autóval: “Régen a Mini raliváltozata meglehetősen kényelmetlen volt, de ezt az autót már modern lengéscsillapítókkal szerelték fel, és olyan kényelmes volt, hogy több mint 4000 km után sem vagyok egyáltalán fáradt. Sajnos nem tudtuk, hogy több helyen is hó nehezíti majd az utunkat, és nem készültünk megfelelő gumival, ezért több mint száz helyet csúsztunk hátra. De az utolsó szakasz nagyon sűrű és izgalmas volt, keményen küzdöttünk és remek volt a hangulat” – nyilatkozta a finn legenda.

Aaltonen fogadásán nemcsak az új pilóták, de egy másik nagy öreg, az 1964-es Monte Carlo Rallyt megnyerő ír Paddy Hopkirk is jelen volt aki így nyilatkozott: “Nagy élmény itt lenni és örültem, hogy Rauno-t ilyen boldognak láttam és az autó ilyen jól néz ki. Olyan nagyszerű látni, hogy újra életre kelt ez az egész. Annak idején, amikor nyertünk, nemcsak az autósportos hírekben szerepeltünk, hanem a címlapokon voltunk, és a Beatles-től és a brit miniszterelnöktől is kaptam táviratot, sőt Belfast díszpolgárává is avattak. Az új fiúk tehetségére pedig csodálattal tekintek. Kris elvitt magával egy körre a Prodrive tesztpályán, és fantasztikus élmény volt.”

A MINI WRC versenyautót, a MINI Countryman alapjaira, az angliai Prodrive, az egyik legnevesebb raliautós cég építette. A cég nem kevesebb, mint hat WRC címmel büszkélkedhet. Az autó meghajtásáról egy a BMW Motorsport által kifejlesztett 1,6 literes turbómotor gondoskodik.

Kategória: Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: