Megérkezett BMW Sauber F1.08-as versenygépe

2008. január 12. | 12:00 | jellem


Tegnap a BMW Sauber lett a negyedik csapat, amely bemutatta 2008-as versenyautóját. A müncheni gárda az F1.08-as kódszámú autójától várja a BMW-Sauber első futamgyőzelmét. A csapat pilótapárosa változatlan: Nick Heidfeld és Robert Kubica.

Az F1.08-as a BMW harmadik konstrukciója, mióta a gyártó 2005-ben felvásárolta a Sauber csapatot. Bár az autó bemutatása előtt szárnyra kaptak olyan híresztelések, miszerint az autó színvilágában majd a magenta szín fog dominálni a (csapat támogatói közé felsorakozó T-Systems miatt), ám az autó festése maradt változatlanul fehér-kék.

A csapat nem vitte túlzásba a bemutatót, az autó némi felvezetés után a színpadon előtűnt a füstgép generálta “ködből”, majd színpadra léptek a csapat pilótái, Nick Heidfeld és Robert Kubica, valamint , a BMW motorsport-igazgatója, Mario Theissen, és a technikai igazgató, Willy Rampf. “Bízunk benne, hogy az élbolyhoz csatlakozva kettőnél többre bővíthetjük a győzelemért folyó küzdelemben résztvevő csapatok számát.” – vázolta fel a csapat céljait a következő évre Theissen.

Az eddigi bemutatókhoz képest eddig a BMW mutatta be a leglátványosabb aerodinamikai újításokat. Szokatlanul alacsonyra tervezték az oldaldobozokat, aminek köszönhetően azok tetején egy teljesen újszerű, a motorburkolathoz csatlakozó T-szárnyat tudtak elhelyezni, továbbá a McLaren-éhez hasonló háromfedeles első vezetőszárnyat rajzoltak a tervezők, amit a középső fedélnél rögzítettek az orrhoz.

A Ferrari példáját követve, a Toyota és a Renault után a BMW is kerékfedővel látta el elől a felniket. A megoldás érdekessége, hogy még a felni peremén is túllóg a fedés, így egy kicsit még a gumit is eltakarja. “A legjelentősebb változás mégis az elektronikát érintette, hiszen betiltották a kipörgésgátlót és a motorféket, így összességében arra számítunk, hogy az autó nehezebben kezelhetővé válik, könnyebb lesz vele hibázni.” – fejtette ki jóslatait Willy Rampf.

A csapat az idei szezonban is a megszokott párosával vág neki a világbajnokságnak, hiszen továbbra is Nick Heidfeld és Robert Kubica áll a csapat rendelkezésére. “Úgy érezzük, hogy ők a legjobb versenyzők” – mondta Theissen. “Biztosak vagyunk abban, hogy sokat tudnak javulni az idei évben, mivel az autóról elhiszik, hogy jobb, mint tavaly. Jó kapcsolat van a versenyzőink és a mérnökeink között. Véleményem szerint Robert és Nick rendkívüli szerepet kap a technikai csapaton belül és biztos vagyok abban, hogy ezáltal tovább fejlődhetünk.”

Az új konstrukció a mai napon már pályára is lépett a jerezi teszteken, melyen tegnap a két Ferraris érte el a legjobb időt, sorrendben Kimi Räikkönen és Felipe Massa. “Sikeres kezdet volt. Csak néhány kört mentem, de úgy érzem jó irányba haladunk. Az autó stabilabbnak tűnik és jobb a tapadása. Nagyon várom a folytatást. osztotta meg első tapasztalatait a lengyel Robert Kubica.

Képek a bemutatóról:

Kategória: Nincs


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: