Mit tegyünk, ha kátyút fogtunk

2010. február 27. | 14:41 | 4Si

A hazai közutakon legalább 30 ezer lyuk és alattomos folytonossági hiány teszi lehetetlenné a haladást. Törik a tengely, szakad az abroncs és reped a felni. Naponta keletkeznek újabb és újabb gödrök az országos közutakon és a fővárosban. Jobb esetben, forgalmas helyeken egy-két nap alatt betömik őket, de a legtöbbször csak egy figyelmeztető tábla jelzi (vagy az se!): jobb, ha lassítunk és áttérünk a másik oldalra. Igaz, ott meg jön a busz…

A főváros 4300 kilométernyi burkolt útjából több mint 1000 km üzemeltetéséről és fenntartásáról gondoskodik az FKF Zrt. Ezen a tekintélyes hosszúságú aszfalt­csíkon – az időjárástól függően – rengeteg folytonossági hiány, gödör, kátyú jelenik meg január, február táján. Az utakat javítják ugyan, de az alkalmazott hideg tech­nológia miatt, sajnos a folytonossági hiány előbb-utóbb újra jelentkezni fog. A végleges megoldást csak a meleg időben alkalmazható, meleg anyagos pótlás jelenthet.

Sok autós nem tudja, milyen módon lehet minimalizálni a veszélyt. A leggyakoribb hiba a kátyú előtti vészfékezés. Ilyenkor a mereven blokkoló kerék és a futómű összes alkotó eleme sérülni fog. Aminek törni kell, az eltörik, aminek sza­kad­nia kell, az elszakad. A számla csil­la­gá­szati lehet. Ha már észrevettük, hogy előttünk a lyuk, fékezzünk rö­vi­det – amennyit a távolság még meg­enged – és engedjük átgurulni az autót. A kár így sokkal kisebb lehet. Persze, ez is csak fél mé­te­res­nél kisebb kátyú esetében válik be.

Ha már megtörtént az elke­rül­hetetlen, akkor pedig jöhet a pa­pír­munka! Ha Budapesten az FKF Zrt. által üzemeltetett és fővárosi kezelésben lévő úton fogtunk lyukat, akkor öt napon belül, személyesen lehet be­je­lenteni a kezelőnek a kárt. Vi­dé­ken az település önkor­mány­zata vagy a megyei köz­út­kez­elő a felelős a kátyú-kárért.

A legbiztosabb megoldás, ha jegyzőkönyv és fénykép is készül. Nem mindegy az sem, hogy volt-e figyel­meztető tábla, milyenek voltak a látási és útviszonyok. Legyen nálunk igazolvány és ne felejtsünk el fotót készíteni a kátyúról és az autóról is!

Az úthibákra vonatkozó be­je­len­téseket a Fővárosi Közterület-fenn­tar­tó az ingyenesen hívható zöld­számán 06-80-204-386, illetve az fkfzrt@fkf.hu e-mail címen lehet megtenni. Amennyiben már meg­történt a kátyúba esés, a kárigényeket a társaság XI. kerület Bánk bán utca 8-10. alatt levő ügyfélszolgálatánál lehet bejelenteni.

Forrás: Lóerő Online

Kategória: Nincs


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: