Bemutatkozott az új Toyota, a TF108

2008. január 11. | 20:38 | jellem


A Ferrari és a McLaren után a Toyota is bemutatta tegnap idei autóját, a TF108-at. A japán márka a kölni gyárában leplezte le idei versenyautóját, mellyel a csapat célja a dobogó. Elődjénél nagyobb tengelytávot és újratervezett aero-csomagot kapott a versenygép.

A legszembetűnőbb változást az autó orrkúpja jelenti, hiszen a TF108-ason a tavalyi szezonban elsőként a McLaren által alkalmazott kereszthidas első légterelő kapott helyet. A Toyota mérnöki gárdáját irányító Pascal Vasselon hangsúlyozta: a tavalyi autó kudarcai miatt az autót teljesen újratervezték, tehát a japánok nem kívánták a tavalyi autót továbbfejleszteni.

Az autón számtalan változás fedezhető még fel, a motorháztető például lényegesen átalakult, a visszapillantó tükrök elhelyezése is megváltozott ugyanis kikerültek az oldalszekrények elülső oldalára.A TF108 tervezési filozófiájának lényege az egész csomag optimalizálása volt, hogy minimálisra csökkentsünk a balansz és a leszorító erő váltakozását egy kör során, és ezáltal könnyebben vezethető, aerodinamikailag robosztusabb autót építsünk. Az aerodinamikai filozófián kívül alapvető változáson ment át a tengelytáv is, ami hosszabb lett.” – fogalmazott a francia mérnök.

A Toyota tavaly mindössze 13 pontot szerzett, így nem meglepő, ha jövőre ezt mindenképpen túlszárnyalná a gárda.Végső célunk a dobogó középső foka, elvégre a győzelemért vagyunk a Forma-1-ben, és szeretnénk mihamarabb nyerni.“- mondta tavaly kinevezett csapatfőnök, Tadashi Yamashina. A csapat nem titkolt példaképe a BMW, akiknek tavaly sikerült a középmezőnyből az élmezőny végére verekedniük magukat.

Az új autó jövő vasárnap teszi meg első métereit a spanyolországi Jerezben. Az istálló a negyedik évét kezdi Jarno Trullival, akinek csapattársa a GP2 bajnoka, Timo Glock lesz.

Képek a bemutatóról:

Kategória: Forma-1


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: