Az új Audi A8

2010. január 6. | 0:07 | 4Si

Az Audi bemutatja az A8 legújabb generációját – a luxuslimuzinét, amely minden tekintetben még magasabbra emeli a mércét vetélytársai körében. Karosszériája kifejezetten elegáns vonalvezetése az Audi Space Frame (ASF) technológia jegyében született rendkívül könnyű alumíniumszerkezetet rejt, motorjait erő és magas fokú gazdaságosság jellemzi, míg futóműve a sportos dinamika és a színvonalas kényelem egyéni ötvözetét képviseli. Utasterében az Audi új zászlóshajója luxusszínvonalú felszereltséggel, továbbfejlesztett MMI kezelési rendszerével, illetve a manufaktúrák világát idéző kidolgozási minőségével győzi meg utasait. Innovatív vezetői segédrendszerei és biztonsági berendezései a vezetés élményét még magasabb fokú kényelemmel és nyugalommal teszik teljessé. Az új Audi A8 a presztízs, az intelligencia, a dinamika, a kényelem és a gazdaságosság ötvözetét képviseli – “A haladás technikája” legkulturáltabb megtestesítőjeként.

A 2010 elején a márkakereskedőkhöz érkező, új Audi A8 minden tekintetben még magasabbra emeli a mércét vetélytársai körében, miközben megjelenésében nyugodt és letisztult dinamikát, illetve sportos eleganciát sugároz. Formavilágában az Audi immár klasszikussá vált vonalait képviseli, illetve fejleszti tovább. A márka új zászlóshajója számos új technika előfutáraként is szerepel. Ilyen például a teljes egészében LED-technikájú fényszórók megoldása, amelyek minden funkciójukat világító diódákkal valósítják meg, miközben a járműdesign területén is új távlatokat nyitva már a világítástechnika új fejezetét írják.

Az új luxuslimuzin karosszériája az Audira oly jellemző módon túlnyomórészt alumíniumból készül. A négykarikás márka éppen 15 esztendeje jelent meg a sorozatgyártásban is az Audi Space Frame (ASF) technológiájával, mégpedig éppen az Audi A8 első generációjában. Ez idő alatt e tekintetben is folyamatosan növelte előnyét, s az új A8 karosszériája már csupán 231 kilogrammot nyom, azaz 40 százalékkal könnyebb a vele összevethető acélkonstrukciónál. Mindez e modell környezetvédelmi mérlege tekintetében is jelentős előnyöket képvisel.

Az utasteret új, könnyed vonalvezetés és a manufaktúrák világát idéző kidolgozási minőség jellemzi. Fedélzete kényelmi színvonala vérbeli “First Class” – az új, különösen tetszetős hangulatvilágítástól egészen a luxus legmagasabb szintjét képviselő, elektromos állítású hátsó ülésekig. Az Audi minden, még a legkisebb részletmegoldásoknak is aprólékos figyelmet szentelt, s velük szemben is kompromisszumot nem tűrő minőségi elvárásokat fogalmazott meg – ugyancsak a márkára eleve jellemző igényességgel.

Az Audi A8 az intelligens járműves technikák újabb szintjét képviseli, mégpedig példásan egyszerű kezelhetőség mellett. Továbbfejlesztett MMI (Multi Media Interface) kezelési rendszere úttörő újdonsággal jelenik meg, s “MMI touch” néven immár touchpad-funkciót is kínál. Segítségével a vezető a jármű számos funkcióját különösen innovatív módon vezérelheti, például a navigációs célok vagy telefonszámok megadásakor a megfelelő betűket és számokat egyszerűen a touchpad felületére rajzolhatja.

Az “MMI Navigation plus” navigációs rendszer egészen újszerű kapcsolatban áll a továbbfejlesztett vezetői segédrendszerekkel, s az út vonalvezetését előre “olvasva” fontos adatokkal látja el az automata sebességváltó, a fényszórók és az araszoló funkcióval (Stop & Go) kiegészített adaptív sebességszabályzás (adaptive cruise control; ACC) elektronikus szabályzóegységeit. E magas intelligenciájú rendszerek ily módon már előre felismerhetik és elemezhetik a különböző komplex menethelyzeteket, ezáltal is hatékonyan segítve a vezetőt azok megfelelő kezelésében. Számos szituációban segíthet az új “Audi pre sense” biztonsági berendezés a balesetek megelőzésében vagy azok következményeinek enyhítésében. Ugyancsak új technikaként mutatkozik be az érzékelt gyalogosokat a vezető számára külön megjelölő éjjellátó rendszer, valamint a sebességkorlátozásokat és kiegészítő jelzéseket figyelemmel kísérő sebességhatár-kijelzés. A multimédia területén az Audi szintén vonzó megoldások egész sorát kínálja, a paletta egészen a “Rear Seat Entertainment” hátsó szórakoztató berendezésig, illetve a különösen korszerű, s a vezetőre összpontosító, átfogó online-szolgáltatásokig ível.

Az új A8 két motorváltozattal mutatkozik be, a 4.2 FSI 273 kW (372 LE), míg a 4.2 TDI 258 kW (350 LE) teljesítményt kínál, s rövidesen a teljes egészében új fejlesztésű 184 kilowattos (250 LE) 3.0 TDI is csatlakozik a palettához. Mindegyik erőforrást megnövekedett teljesítmény és forgatónyomaték jellemzi, miközben üzemanyag-fogyasztásuk jelentősen mérséklődött. Ez az előny az intelligens gazdaságosságnövelő megoldásoknak – mint a fékezések során a jármű mozgási energiájának részbeni visszatáplálása (rekuperáció) vagy a motorok innovatív hőmenedzsmentje – köszönhetően akár a 22 százalékot is elérheti. A 3.0 TDI változat mindemellett az automatikus motorleállítás és -indítás rendszerét (Start-Stop-System) is tartalmazza.

A későbbiekben csatlakozik a kínálathoz a 3.0 TDI egy további változata, amely 150 kW (204 LE) maximális teljesítménnyel hajtja majd az első kerekeket. E változatot az EU-menetciklus során 100 kilométerenként mindössze 6,0 literes kombinált üzemanyag-fogyasztás, illetve kilométerenként csupán 159 gramm széndioxid-kibocsátás jellemzi – mindeddig elérhetetlen értékként a luxuskategóriában.

A gazdaságosság e kiemelkedő színvonalra emelésében a már alapkivitelben alkalmazott, új sebességváltó is fontos szerepet játszik, a nyolcfokozatú tiptronic viszonylag szűk fokozatosztása mellett is különösen széles áttételi tartományon működhet. Vezérlése az elegáns váltókar vagy a kormánykerék kapcsolóbillentyűi segítségével kizárólag elektronikus úton zajlik. Az új A8 esetében szintén az alapfelszereltséget bővítő quattro állandó összkerékhajtás kifejezetten sportos, a hátsókerék-hajtású karaktert hangsúlyozó szabályzás mentén működik. A hátra érkező forgatónyomatékot kívánságra – az A8 4.2 TDI esetében már szériakivitelben – sport-differenciálmű osztja el dinamikusan a hátsó kerekek között.

Tervezői futóműve tekintetében is piaci szegmense legsportosabb luxuslimuzinjaként pozícionálták az új A8 modelleket. A lengőkarok alumíniumból készülnek. Az adaptív csillapítás-szabályzással kiegészített “adaptive air suspension” légrugózás szintén szériafelszerelésként szerepel, s az “Audi drive select” menetdinamikai rendszerbe integráltan működik. Mindezen technikák kívánságra a dinamikus kormányzással egészíthetők ki.

Az új Audi A8 közel 150 ezer példányban értékesített elődje sikertörténetének folytatása jegyében érkezik a piacra. Az első kiszállítások áprilisra várhatók, a 4.2 FSI várhatóan 27 500 000 forintos alapáron, míg a 4.2 TDI 28 200 000 forintos alapáron jelenik meg az árlistán.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Fotók, Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: