Skoda Octavia 1.9 PD TDI

2007. szeptember 3. | 21:46 | admin


A taxiskocsi. A nagy csalódás. Az igazi igavonó, komfort nuku. Nyíltnap, de valahogy mégsem az van, amit elvárna az ember.

Még tavasszal volt egy szimpatikus Skoda nyíltnap, így hát vettem a fáradtságot és benéztem, hátha lehetne menni valamivel egy karikát. Bemegyek, leültetnek, pogácsa-kóla-miegymás’ és már töltjük is a papírokat. Nyíltnap, nyílt nap. Egy nyíltnapon azt várná a jóember’, hogy a márka valamennyi modelljét, többféle motorból választva kipróbálhatja, de itt nem. Itt csak Octavia meg Fabia volt. Semmi RS modell, semmi Roomster, hátmég Superb, csak a kóla-pogi meg a imént említett 2 modell.

Na mondom jó, vigyük. Amikor megláttam az autót, akkor még valahogy tetszett. Elől szép a széles hűtőrács a lámpákkal karöltve, a faráról nem tudok mit mondani, Skoda.
Jóvágású fickó ült az anyóson, kicsit Magnum beütése volt. A barna széthordott bőrkabát megvolt neki, valami szerelő lehetett, akire ráparancsoltak, hogy a hétvégi tesztnapon bizony ő fog tesztvezetésre menni az érdeklődőkkel.

Amint kihajtottunk a telepről elkezdtem méregetni a kocsi belsejét. Ilyen szar fogású kormányt én még sosem fogtam. Olcsó műanyag. Ha az ember keze egy kicsit megizzad, akkor már bizony meg-megcsusszanhat a tenyér a kormány felületén. A pedálokkal semmi baj nem volt, a váltó szerintem egy kicsit hosszú úton jár.



A műszerfal semmitmondó, a széptől egészen távol áll, dehát miért is legyen szép egy igavonóban a belső tér, amikor itt nem a szépség a lényeg, hanem a használhatóság,
de megítélésem szerint még használhatónak sem mondható, de taxiba jó. Egyszóval az Octavia belseje finoman szólva unalmas, gyenge minőségű műanyagokból összerakva.

Egy 1.9-es turbódízeltől a 105 ló az nem olyan nagyon sok, de azért lehetett vele mendegélni. Viszont figyelmes lettem valamire. Ha az ember gyorsít, akkor a kettes lehúzása után, a gáz adagolása közben az autó furcsán rángat. És ez így megy kettestől felfelé. Pedig nem az van, hogy leugrom a kuplungról és akkor megugrik az egész, vagy alacsony fordulatról adok gázt, hanem normál körülmények között rángat a gép. Mondjuk az is lehet, hogy csak azért rángatott, mert tesztautó és a kedves újságíró kollégák már szétnyúzták csórikámat, mindenesetre érdekes.

A szerelő jól felkészült volt, nem tudtam olyan kérdést feltenni, amire ne tudott volna válaszolni. Jópont, méghozzá azért, mert már jártam úgy, hogy az értékesítő csak makogott arról az autóról, amit ő maga kívánt eladni. Fogyasztást nem tudtam mérni, így a kevéssé hihető gyári adatokra tudok hivatkozni: 4,9-5,3 L. Bár lehet, hogy a taxisok elő tudják varázsolni belőle az 5 litert. Bár a taxis ember szegény ember, úgyhogy nem veszi dízellel, hanem valami kicsi benzinessel.

A legjobb:

A tesztutacska közben bátorkodtam megkérdezni a Magnumot, hogy kivihetnénk-e a városból az autót egy kicsit meghuzatni. Idézem: “Óhh, neem. Biztos, hogy nem.” Ezt hosszas csend követte. Nem akartam neki mondani, de egyrészt “nyíltnap” van, akkor pedig had’ lehessen már az, amit a vásárló kíván, szerintem nem volt olyan egetverő kérés, amire ne lehetett volna igennel válaszolni, másrészt ilyen hozzáállással elég nehéz egy autót eladni, dehát ők tudják.

Megyünk tovább, srác megszólal: “A zöld kerítés végénél jobbra.”
Én: – Hol? Hogy itt?
Ő: – Igen, itt kellett volna, de mostmár mind1.
Én: – Ó ne haragudjon, tudja néha keveremet a színeket.
Ő: – És akkor hogy ismeri fel a színeket a közlekedési lámpáknál?
Én: – Hát tudja figyelem, hogy a kis manók a 3 szint közül melyikbe dugják be a lámpást.

A fickó teljesen kész volt, tök beparázott, látszott, hogy nagyon fosik már-már csordogált a verejték a homlokáról.

Amikor visszatértünk a szalonba, kiváncsiságból beültem egy Superb-be, hátha abban finomabb műanyagokat találok és végre bőrös kormányt, de sajnos csalódnom kellett, pedig ránézésre nem tűnt egy alacsony, fapados felszereltségű modellnek. Én továbbra is úgy gondolom, hogy azért még van mit fejlődnie a Skodának…

Nem volt egy hosszú teszt, de azért jó volt látni, hogy ilyen is van.

Ami tetszett:

  • Technikailag jól felkészült üzletkötő

Ami nem tetszett:

  • Rossz fogású kormány
  • Béna, olcsó műanyagok
  • Gyorsításnál rángat
  • Kötött tesztút (még nyíltnapon is)

Kategória: Teszt

11 hozzászólás


  1. Péter

    3 éve Octavia használó vagyok és meg kell állapítsam, hogy a tesztelő semmiképp nem objektív. Aki objektív tesztre kíváncsi, egy szavát se higgye el.

    Olcsó, gyenge minőségű műanyagok? Az Octavia II. műszerfalát sok más igénytelen autóval ellentétben szép textúrájú, puha (semmikép nem kopogós) borítás fedi.
    Ez tény.
    A műszerfal ízlés kérdése (szerintem mindenképp a szebbek közé tartozik), a használhatóság már kevésbé.
    Vajon miért írja azt a tesztelő, hogy “még használhatónak sem mondható, de taxiba jó”? Minden kezelőszerv a Volkswagen márkának megfelelő színvonalú, kiváló és finom kidolgozású, tökéletesen használható!
    Az autó kívül-belül az egyik legelegánsabb autó a piacon.

    Mind az Octavia II, mind pedig a Suberb rendelhető kitűnő fogású bőrkormánnyal is.

    Az 5 literes fogyasztást dízelből pedig tessék nyugodtan elhinni. Saját mérésem szerint klímával, országúton 90-100-as tempónál 4-4,5 l/100 km is elérhető, ami egy közel 1400 kg önsúlyú, méretes autótól kitűnő teljesítmény.

    Van mit fejlődni ea Skodának? 3 évig jártam egy Volkswagen Golf IV-essel (szerettem) de sokkal jobban szeretem az Octavia-t. Megbízhatóbb (a Golf-fal voltak gondok, nem is túl kevés), praktikusabb, elegánsabb, nagyobb (560 literes csomagtér), pedig ugyanarra a padlólemezre épül és az árszint is hasonló. 2 méter feletti tárgyak is beférnek lehajtott hátsó üléssel, az egész hátsó szélvédő felnyílik rakodáskor, sokkal jobban pakolható, mint a VW szedánjai. Az Elegance kivitelben a hátsó kartámaszt lehajtva egybenyitható az utastér a raktérrel: így négyen utazhatnak sílécekkel, sízsákkal együtt úgy, hogy nem kell fogyasztást, szélzajt durván megnövelő, tetőcsomagtartó. Sokáig ecsetelhetném még a praktikusságát, de a fentiek fényében főleg felháborító, hogy a tesztelő még a használhatóságot is megkérdőjelezi!
    Ez nem teszt, hanem pillanatnyi hangulat, érzések leírása. Ilyen ember inkább ne írjon tesztet.

    Aki nem hiszi, nézze meg a Totalcar népítéleten, milyen átlagpontszámot kap az Octavia II? 8.1, míg a VW modellek közül a legtöbb 8 alatt van, a Golf 4 még a 7 pontot sem éri el átlagban! A több száz felhasználó együttes véleménye, ítélete nem csalás, nem ámítás!

    http://totalcar.hu/nepitelet/?op=tipus&cat_id=720

  2. 4Si

    Ühüm.

  3. Alex

    Lehet, hogy nem objektív annyira a teszt, de valószínű, hogy más kategóriatársakkal összevetve jutott a tesztelő erre a megállapításra, szerintem próbára tett már egy-két gépjárművet. Az, hogy neki ez a véleménye, szíve joga.

    Több autó után most egy Megane II 1.9 dCi-m van. Mentem a VW-csoport több autójával is, de igen negatív vélemény alakult ki bennem. Nem vagyok márkabuzi (mármint a Renault irányában), de a Golf V. 1.9 TDI és az Octavia II 1.9 TDI is (mindkettő a 105 lovas volt) messze elmaradt az én értékrendemben a Megane-tól. Mind használhatóságban, mind anyagminőségben és design-ban. A teljesítmény most mellékes, mert eleve 30 lóerő van a Megane javára. Viszont fogyasztásban szerintem nem rossz neki a városi 6,1 (130 lóval, szintén 1400 kg). Hangsúlyozom, hogy ez csak saját vélemény, de valós összehasonlítás alapján. Mindenki próbálja ki maga, mert nem kell másokra hallgatni. Ha nem lenne eltérő az ízlésünk, csak egyfajta autó lenne, az pedig nem lenne jó!!! :-) Peace!!

  4. ehh

    ez a teszt szar ugy, ahogy van es nem a skoda kormanya….

  5. Deák Géza

    Nos,

    a kedves tesztelő valóban sem objektív, sem túl korrekt nem volt. Lehet, hogy éppen rossz napja volt szegénynek, ezért mártotta vitriolba tollát (vagy billentyűzetét…:-)).

    6 – 7 évig adtam / vettem Skodákat, és sokat használtam is; a teszt egyetlen pontjával sem tudok maradéktalanul egyetérteni. Talán abban van valóban igazság, hogy lehetne jobb fogású a kormány, de ennyi…

    Üdv!

  6. Péli András

    Többen leírták a tesztelő nem volt objektív és korrekt.Ez így nem igaz.A tesztelő nem tudta mit nézzen meg egy autóban ha beleül.Nekem egy éve van 1.9 PD TDi Octaviam,3 évesen vettem 88000 km-rel.A Škoda nem csinált mást,gyártani kezdte az A4-es Audit.Az autó németesen puritán, díszeket,villogó kütyüket nélkü- lözi.Hatalmas a belső tere, a csomagtartója,a kormány jó fogású,aseb.váltó könnyen kezelhető a pedálok jó helyen vannak, a futómű lágy.A fék hatásos az ABS-sel kombinálva.Ami nem igazán komfortos benne a túl hangos motor.Ha oda lépek neki erős morgás hallatszik,egyébként a gyorsulásával nyomatékával meg vagyok elégedve.A beépített kipörgésgátló sem válik előnyére.
    Végül egy olyan hozzászóló véleményét szeretném hallani,
    aki újonnan vett egy Škodát,200.000km-t belehajtott,
    szervizelte rendesen,írja le mit tapasztalt,milyen hibái
    voltak az autónak.

  7. Szálmán József

    Üdv!

    Nekem most egy 120 lovas dci megane-om van.95ezer km.rel vettem ami már ?-es lett, miután az első évben hajtókarcsapágyas lett a motor, pedig még a 10ezres olajcserét sem értem el. Jó áron szereztem új főtengelyt,az összes csapágyakat, teljesen felújítottam a motort, s mivel saját magam csináltam, mert senkiben nem bízom,a jó magyar szokás lapátoljuk össze aztán menjen,ezért inkább saját magam raktam össze.A tapasztalatom, az autó erősen hajlamos a főtengely problémákra, sajna konstrukciós hiba, és ezzel barátkozzon meg minden renault diesel tulajdonos.És ezzel elérkeztem ahoz, hogy a cégnél ahol dolgozom csak diesel octaviák vannak,zömében 300000km felett vannak, a legnagyobb problémákegy kuplungmunkahenger, és az időszakos olaj,fékbetétek, vezérműszíj cseréje. 15 octáviából egynek sem volt komolyabb problémája.Tehát valószínű, hogy klasszisokkal megbízhatóbb egy olyan autó, amit arra terveztek ,hogy autózzanak vele, és ne a motortérben buheráljanak.A renault-nak egy előnye van,ha lehet annak nevezni, jobban felszerelt,biztonságosabbnak mondják, és olcsóbb.De ha a felmerülő problémákra gondolunk a jövőben, használtautók terén,biztos hogy nem lesz olcsóbb egy diesel renault egy diesel octavia-val szemben.Az általam megvásárolt octava-ban 378000km van, mondhatni minimális problémával az eddigi életében.Visszatérve a megane-ra, mikor vettem a főtengelyt,az ismerősöm aki kifejezetten ebből él,és szépen megél belőle, azzal kecsegtetett, ne agodjak minden héten van nála 3-4 db renault főtengely. Én 6 éven alapuló tapasztalatokról írtam, a saját illetve az autószerelésben jártas ismerősök tapasztalatairól. Szerintem ezek után már könnyebb használható autót választani. Egy nagyon fontos tény, senki ne várja meg a szervízben megadott 30ezres olajcserét, mert aki ezt kitalálta, az nagy barom volt. 8ezer maximum 10ezer km, és cserélni kell. Kellemes törés- és szerelésmentes autózást kívánok.

  8. pompidou

    Octavia II. 250e km és csak a fék betét volt cserélve 100e km-nél, majd a tárcsák 200e km-nél.
    Index kar 160e km-nél.

    Más semmi, vezérlés 100e km-ként.
    Átlag fogy: 5.0 l/100 km. (20% város+80% autópálya, 100-120km/h)
    Még egyszer csak ezt venném…

  9. Burány Aurél

    Octavia… már sok éve.
    1-est használok.
    Most 500 felett van benne. Természetesen nem 30000-nél cserélem az olajat, hanem régebben 5, mostanában már 10-nél.
    A tesztelőnek üzenem, hogy legyen szives ne üljön bele, ha az “frajert” akar játszani. Ezt a kocsit aki érzi, valószínűleg nem fog venni másik típust.
    Hibák: Önindító, belső ventillátor szabályzó, kapcsoló,első kerékcsapágy 1x, fékbetét, lengéscsillapító, féltengelygumi, klimakompresszor kicsi hiba … és azt hiszem itt be is fejeztem.
    Ami nagyon macerás, hogy időnként kell benne cserélni pollenszűrőt, levegő-, olajszűrőt és olajat…. Jah, meg néha akkut.óóó és majd elfelejtettem…vezérlést
    Ennyi.
    És nem nyikorog, nem nyekereg, hanem MEGY.
    Ha nekem tud valaki mégegy márkát mondani amelyiknek ennyi hibája van ez a “néhány” kilóméter után, legyen szíves, szóljon, mert vevő vagyok rá!
    Megjegyzésként: a kocsi nem “nyakkendős” kocsinak van használva kezdetektől fogva, hanem elég keményen van HASZNÁLVA. Ha szükséges, megyek vele nyári utakon, ha meg kell, megy nekem 200-al. SOHA nem volt olyan, hogy beleugrottam és ne indult volna.
    Ez nekem inkább “csoda”, mint skoda :)

  10. Fejes Péter

    Az igen, ezt nem gondoltam volna, 500.000 km ?!?!
    Igaz én most vettem egy jettát, de teljesen hasonló 1,9 105 lovas motorral. És most februárban, igaz nem túl gyorsan (a hó miatt és a sok magyar kátyu miatt) 5,2-re jött ki a fogyasztás, ilyen nagy kocsitól. És ez a sokat lenézett régi motor, ami már “elavult”. Láttam Octáviát is, annak is teljesen jó a kiképzése, így én sem tudok egyetérteni a tesztelővel.

  11. BOB

    1.9 PD TDI 105LE
    VÁSÁRÁS:2007.01 6KM
    MOST 280000KM

    MINDEN OK VOLT ÉS VAN.
    CSAK SZAKSZERVÍZ SZERELTE. DE MIND CSIBÉSZ.

    1.6CR DIESEL
    VÁSÁRLÁS 2012, 04. 105LE
    SOHA SENKI NE VEGYEN ILYENT. BORZALOM AZ 1.9 UTÁN.
    NINCS NYOMATÉK, BÁR PAPIRON UA MINT AZ 1.9-ES.
    ÉLETVESZÉYES AZ ELÖZÉS. EZ NEM DIESEL.
    FOGYASZTÁS UA MINT AZ ÖREG 1.9-NEK.


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: