Peugeot 3008 1.6 HDi

2009. szeptember 2. | 20:52 | Jellem + 4Si

A 3008 az úgynevezett “crossover” kategóriába sorolandó, ugyanis a szabadidő-terepjáró (SUV) és a többcélú autó (MPV) keresztezéséből jött létre. Formáját tekintve eléggé megosztó, van akinek tetszik, de van akit a hányinger kerülgeti a látványától. Tartsanak velünk a Peugeot 3008-as kivesézésében.

Külső:

Ezzel a modellel a Peugeot új vizekre evezett. Az autót nehéz lenne bárhova besorolni, a gyár beismerten több kategória összekeveréséből hozta létre az autót azzal a céllal, hogy ellenfelet teremtsen a Nissan Qashqai uralta szegmensben. Ennek eredményeként az autós újságírásban kedvelt unalmas jelzőt biztos nem lehet ráakasztani, viszont sajnos a szépet sem. Az is biztos, hogy ha valamilyen véletlen folytán minket találna meg egy idegen civilizáció, és be kellene mutatnunk, hogy a Földön az emberiség milyen fantasztikusan formatervezett járművekkel közlekedik, nem ezzel büszkélkednénk.

Bizonyára sokan lesznek úgy vele, hogy ha megpillantják a visszapillantó tükörben a 3008-ast,  inkább el fogják engedni, csak ne kelljen ezzel az első résszel szembesülni. A hosszan hátraívelő első fényszórók között a holdkóros oroszlánt imitáló jelvény, valamint a védjegynek számító krómozott grillrács teszi egyértelművé, hogy a PSA konszern melyik márkájával van dolgunk. De ezzel még nincs vége… Magunk elé engedjük, – azt hisszük hogy ravaszak voltunk – azonban ezek után a hátulja fog elborzasztani, az igencsak furcsára sikerült hátsó lámpáknak köszönhetően. Annyival szerencsére jobb a helyzet a SsangYong Rodius-nál, hogy oldalról nem olyan döbbenetes a látvány, így azoknak nincs olyan sok félnivalójuk akik szeretik a városi dugóban azzal elütni az időt, hogy a kirakatokban tükröződő autójukon legeltetik szemeiket.

Ez a modell is megkapta a mostanában oly divatos batár tükröket, melyek nagyon hasznosak tudnak lenni méretes tükörfelületük miatt vezetés közben. A 3008 az EURO NCAP törésteszten 5 csillagot kapott, mely az elérhető legjobb eredmény. Szériában 6 légzsákkal van ellátva.

Belső:

Minden bizonnyal a “szépség belülről fakad” volt a kulcsmondat az autó belsejének tervezésekor. A belső ugyanis szöges ellentétben áll a külsővel. Szerencsére. A kategóriához méltó anyagokkal találtuk szembe magunkat annak ellenére, hogy nem a legjobb felszereltségű volt a tesztpéldány, de azért igyekeztek olyan extrákkal elvarázsolni minket, mint a panoráma-üvegtető. Ennek előnye, hogy sok romantikus pillanatot élhetünk át benne életünk párjával, amikor éjszaka a csillagokat kémlelhetjük az ülésekből, viszont ha nyáron nem húzzuk el a sötétítőt, jelentősen fel tud forrósodni az utastér.

Elöl egyértelműen igyekeztek a sofőr kedvébe járni, ugyanis az Alfa Romeótól átvett szokás szerint itt is minden egy kicsit a pilóta felé van fordítva.  Belül tehát egy kicsit koppintottak az olaszoktól (bárcsak kívülről is így tettek volna), valamint egy kicsit a németektől is, a középkonzol felső íve ugyanis erősen hajaz az Audi R8-asban megismert formára. A különleges középkonzolon elhelyezkedő repülőgépszerű kapcsolók erős, dinamikus jelleget kölcsönöznek a belső térnek, és valljuk be őszintén piszkosul jól néznek ki.

A magas üléspozíció tovább növeli a biztonságérzetet, ám a vezető lábtere elég szűk, ezért kényelmetlen. A rendkívül széles középkonzol a vezető lábterének rovására ment, így 10 perc vezetés után már keményen zsibbadt a jobb lábam és az ülés hátrébb állításával sem csillapodott. Ez bizony döntő lehet a vásárláskor, kedves Peugeot! Hátul is van középen két szellőzőrostély, illetve elegendő hely, hogy két átlagos méretű felnőtt mögött hasonló adottságú felnőttek is elférjenek. A különlegességekre vágyóknak azonban ajánljuk az anyósülést, ők ugyanis kapnak egy kis kapaszkodót a váltó mellett jobb oldalt, illetve lehetőségük van arra is, ha netalántán a pilóta rosszul lenne, akkor az elektronikus kézifék kapcsolóját meghúzva vészfékezéssel és a kormány megragadásával átvegyék az uralmat az autó felett. Ilyenkor dinamikusan, magától fékez a szerkezet, miközben bekapcsolja a vészvillogót is.

Csak reménykedni tudunk, hogy egyrészt ezt sohasem kell majd élesben használnunk, valamint hogy hosszabb utak alkalmával a csipkerózsikás álmából felébredő társunk az anyósülésen nyújtózkodáskor inkább a már említett kapaszkodót veszi majd igénybe, nem pedig a kis csalogató kézifékes gombot… De mint tudjuk, ez akár egy rendes kézifékkaros autóval is könnyen megtörténhet, főleg ha az anyósülés felőli oldalon van kialakítva, szóval mindenképpen leleményes megoldás ez a Peugeot-tól, mint ahogy az is, hogy lejtőn álláskor a kuplung felengedése után 3 másodpercig behúzva tartja a kéziféket az autó, megelőzvén a hátragurulást.

További érdekesség és jó ötlet a két részben nyíló csomagtér ajtó, melynek köszönhetően alig kell a hátsó fekete lökhárító szintjénél magasabbra emelnünk súlyosabb csomagjainkat. A kesztyűtartó mérete minimális, ám a könyöklő alatt méretes üreget alakítottak ki a pakoláshoz.

Motor:

A 3008 háromféle dízel (1.6 HDi 110 LE; 2.0 HDi 150 LE; 2.0 HDi 160 LE) és kétféle benzines (1.6 VTi 120 LE; 1.6 THP 150 LE) erőforrást kínál, a dízelek részecskeszűrősek a környezet védelme érdekében. Érdemes megemlíteni, hogy az 1.6 literes 150 lóerős turbós benzines a BMW-vel való közös fejlesztés eredménye. Ezt természetesen sokkal inkább a Peugeot szereti említeni egy kis büszkeséggel, sem mint a BMW. További érdekesség, hogy elvileg a környezettudatos vásárlóknak is van remény, 2011 környékén ugyanis a PSA – és talán a világ – első dízel-hibrid duója kerül majd piacra a 3008-asban.

A tesztelt modellben egy 1560 köbcentis, 4 hengeres, 16 szelepes turbódízel motor volt. Ez az aggregát 110 lőerős és 240 Nm nyomatékkal bír, utóbbit már 1750-es fordulaton leadja, ezalatt az érték alatt kínszenvedés a gyorsítás. A motor nagyon kulturáltan teszi a dolgát, ám az autó majd 1,5 tonnájához lehet, hogy egy kicsit kevés. Azoknak a vásárlóknak viszont, akik nem versenyautót, hanem egy kényelmes és gazdaságos családi autót kívánnak vásárolni, a 3008 egy kiváló alternatíva lehet.

Az autó végsebessége a gyár szerint 180 km/h, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, mint ahogy 12,2 másodperces gyorsulási adatot sem. Autópályán 5. és 6. fokozatból is hajlandó gázadásra meglendülni, ami nagyon dicséretes dolog.

Váltó:

A francia autók váltóiról köztudott, hogy finoman szólva nem egy remekművek. Vagyis csak köztudott volt, mivel a Peugeot 3008 váltója fenomenális, legalábbis az előző Peugeot váltókhoz képest. A fokozatok könnyen kapcsolhatók, az 1-es, 2-es kivételével kellően hosszúak. A váltókar tapintása jó, ám hossza rövid, így nem annyira kényelmes a váltáspozíció. Itt jegyezném meg, hogy a kuplung pedáljának van egy kis “holtjáték előtti holtjátéka”, ami engem kifejezetten zavart. Az 1.6 HDi jelenleg 6 fokozatú manuális váltóval rendelhető, de idővel kibővítik egy automatával is.

Futómű:

Elől Pseudo-McPherson, hátul független kerékfelfüggesztéssel találkozunk, melyek kitűnő úttartást és kényelmet biztosítanak az autó és a benne ülők számára. A kátyúkat és úthibákat profi módon kezeli, valamint hála a Dynamic Rolling Control rendszernek 3008 felborulni sem akar, ám a DRC csak a két legnagyobb teljesítményű motorhoz elérhető. A KYBSE céggel együttműködve kifejlesztett rendszer kanyarban és hirtelen kikerüléskor, tehát amikor megdőlne a karosszéria, a DRC hidraulikusan összeköti a hátsó csillapítókat (belső dugattyúja nem mozdul), ezáltal megfogja az autó billegését, növeli az aktív biztonságot.

A Peugeot 3008 nem rendelhető összkerékhajtással, viszont a gyár mérnökei kifejlesztettek valami egészen mást, lássuk mi ez. A Grip Control (csúszásgátló rendszer) 16″-os Mud & Snow gumikkal együtt optimális tapadást biztosít, ha rosszabb körülmények között autózunk. A vezető egy gomb segítségével választhat ötféle beállítás közül: normál ESP, hó, Off Road (sár/murva/vizes fű), homok vagy kikapcsolt ESP. Sajnos ez a rendszer sem szériatartozéka az autónak.

Fékek: Elől és hátul is tárcsafékek vannak, előbbinél hűtöttek. Jól adagolható kiforrott szerkezet, nagyon patent.

Összegzés:

A Peugeot 3008 tehát mindazok számára egy jó választás lehet, akik a már említett Nissan Qashqai-jal megegyező kategóriában keresnek autót, és szemethúnynak az autó külseje felett vagy netalán tetszik nekik. Az általunk tesztelt 1.6-os dízel verzió inkább a gazdaságosságot figyelembevevő vásárlóknak lehet jó választás, sem pedig dinamikusságra vágyókénak. A Peugeot mellett tehát az egyedi belső szólhat, míg a Qashqai (várhatóan) jobb értékállóságával és az összkerékhajtásával szerezhet jó pontot leendő vásárlóknál.

A márkakereskedésről:

Peugeot Fábián Budaörs. A kereskedés alkalmazottjai készségesek és kedvesek voltak. A fiatal értékesítő (férfi) felkészültsége megfelelő volt az autóval kapcsolatban, nem nagyon tudtunk olyat kérdezni, amire ne tudta volna a választ. A tesztút meglehetősen hosszú volt a megszokotthoz képest, tartalmazott autópályás jó -és lakóövezetes rosszabb minőségű útszakaszokat is. Az értékesítő minden olyan pontjáról beszámolt a 3008-nak, amiről érdemes volt tudnunk. 5/5.

Kategória: Teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: