A BMW kivonul a Forma 1-ből

2009. július 30. | 19:13 | 4Si

A gyártó a fenntarthatóságot célzó projektjeibe fekteti felszabaduló erőforrásait.

A BMW csoport igazgatótanácsa július 29-én bejelentette, a gyár nem folytatja Forma 1-es szereplését a 2009-es szezon vége után. A cég az így felszabadult erőforrásokat új hajtási technikák fejlesztésére és fenntarthatósági projektekre csoportosítja át. A BMW ugyanakkor továbbra is aktív részese lesz más motorsport sorozatoknak.

Norbert Reithofer, a BMW csoport igazgatótanácsának elnöke a döntés kapcsán elmondta: “Természetesen nehéz, de a cégstratégia szempontjából határozott döntés született. A prémium szó jelentése egyre inkább összekapcsolódik a fenntarthatósággal és a környezetkímélő megoldások alkalmazásával, amelyek terén továbbra is szeretnénk megőrizni vezető helyünket. A Number ONE stratégiánk mentén, a fenntarthatóság jegyében folyamatosan felülvizsgáljuk jelenleg futó projektjeinket és kezdeményezéseinket, így a Forma 1-es szereplés már nem tartozik a legfontosabb elköteleződéseink közé.”

Dr. Klaus Draeger, a BMW csoport igazgatótanácsának fejlesztésekért felelős tagja a következőket nyilatkozta: “Mindössze három évbe telt, hogy a BMW Sauber F1 csapat a mezőny élvonalába kerüljön, azonban idén sajnos nem sikerült elérni a kitűzött céljainkat. Mindazonáltal a BMW csoport tízéves, a Forma 1-ben szerzett tapasztalata nagyon sokat jelentett a fejlesztő mérnökeinknek. A versenysportnak köszönhetünk számos innovációt, illetve a szériagyártású modelljeink fejlesztéséhez szükséges versenyszellemet is.”

“Természetesen kollégáimmal szívesen folytattuk volna a Forma 1-es szereplést, hogy bebizonyítsuk, ez a szezon csak egy hullámvölgy volt a három sikeres évünk után. Ugyanakkor meg tudom érteni, hogy a cég szempontjából miért kellett meghozni ezt a döntést. Mostantól csak az évad hátralévő versenyeire fogunk koncentrálni, és megmutatjuk versenyszellemünket, hogy jó eredményekkel búcsúzhassunk a Forma 1-es versenyzéstől” – mondta Dr. Mario Theissen, a BMW Motorsport igazgatója.

A BMW továbbra is részt vesz más motorsport sorozatokban: indul a túraautó bajnokságokban, valamint a fiatal tehetségeket felkaroló Formula BMW sorozatban. A gyártó ezentúl is részt vesz az ALMS (American Le Mans Series) közdelmeiben, egyéb hosszútávú versenyeken, valamint a szériaközeli amatőr megmérettetéseken. Ezen felül, a BMW Motorrad Motorsport folytatja elköteleződéseit, élén a Superbike Világbajnoksággal (WSBK).

A BMW az évek során számos Forma 1-es sikert ért el:
A BMW 1982 és 1985 között nyolc Forma 1 győzelmet szerzett a Barbham csapattal, illetve 1983-ban Nelson Piquet-vel (Brabham BMW) egyéni világbajnokságot is nyert. A legendás turbómotorral a gyár a Benetton csapattal való együttműködés keretében 1986-ban aratott utoljára győzelmet. A 2000-2005 közötti BMW Williams csapat tíz nagydíjat nyert, így a gyártó összesen 19 nagydíj-győzelmet és 33 pole pozíciót tudhatott magáénak a BMW Sauber időszak előtt.

2006-os debütálásakor az újonc BMW Sauber F1 Team az előkelő ötödik helyen zárta a konstruktőrök világbajnokságát, 2007-ben pedig már második lett a német-svájci együttes. A lengyel Robert Kubica 2008 folyamán egészen a szezon végéig versenyben volt a világbajnoki címért, valamint megszerezte a csapat első nagydíj győzelmét is a júniusi kanadai nagydíjon. A BMW Sauber F1 csapat eddig összesen 16 dobogós helyezést szerzett.

Forrás: Sajtóközlemény

Kategória: Forma-1, Hírek


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: