Autó a jövőből – Toyota Prius Hybrid

2007. november 12. | 0:00 | 4Si

A jövő. Az elektromotor és a benzinmotor intelligens kombinációja. Egy kísérlet egy tisztább világ megteremtésére. Először azt hittem, hogy egy ilyen autó nem képes kellő vezetési élményt biztosítani, de igenis tud. Ha kell gyorsul, ha kell csendes, ha kell suhan, ha kell egyáltalán nincs étvágya. Nagyon jó úton haladnak a Toyota mérnőkei.

A külső: Valljuk be, külsőre a Prius nem valami nagy durranás. Az eleje semmilyen, a hátuljában viszont van valami olyasmi, ami azt sugallja, hogy nem egy átlagos autóval van dolgunk. Valami újszerű, valami egyedi, amivel azt akarja kifejezni, hogy halihó én más vagyok, mint a többi. A Honda Civicnél éreztem hasonlót. Jó, hogy ilyen sok az üveg benne, előre és oldalra jól látni, ám van egy dolog, amiben nagyon hasonlít a Honda Civicre: hála a hátsó szélvédő furcsa kialakításának tökéletesen semmit nem lehet látni hátra.


A belső: Pazar. Irdatlan mennyiségű hely van, mind elől, mind hátul. Még a csomagtartóban is, annak ellenére, hogy a nagyfeszültségű akkumulátor közvetlenül a hátsó üléssor mögött helyezkedik el. A kormány fogása szenzációs és eszméletlen sok mindent tudunk róla vezérelni. Az ülések kényelmesek és jól tartanak. Hosszú és elegáns a könyöktámasz. A műszerfal tetején van egy 7 colos érintőképernyő, ahol nyomon követhetjük az energiafolyamatokat, a fogyasztást, itt jelenik meg tolatáskor a tolatókamera képe, valamint a navigáció. Nagy örömömre közvetlenül a szélvédő alatt, a kormánykerékkel szemben található a digitális sebességmérő kijelzője, ugyanis némelyik márkánál idióta módon középre teszik azt, hogy mindenképpen le kelljen venni a szemünket az útról és pár fokot kelljen fordítani a fejünkön jobbra a műszerfal irányába, hogy leolvashassuk aktuális sebességünket. Egyébként gombnyomásra indul és elég ha a zsebünkben van a kulcs, nem kell kulcslyuk keresgéléssel, dugdosással szarakodni.

A motor: Ez a legérdekesebb része a Priusnak. A motorháztető alatt ugyanis két motor csücsül. Az 1500 köbcentis VVT-i benzinmotor, ami folyamatosan a maximális hatékonyságú üzemi tartományban működik (folyamatosan hajtja a generátort is, ami a nagyfeszültségű akkumulátor töltését végzi), valamint az elektromos motor és a generátor.

Felmerül a kérdés, hogy most mi is ez a hybrid-hajtásrendszer:

Az erősebbé vált 1,5 literes benzinmotor a kisebb elektromos motorral együttműködve olyan teljesítmény elérését teszi lehetővé, melynek köszönhetően a Prius a D-szegmensben komoly vetélytárssá vált. Az új elektromos motor erősebb, mint a legtöbb 1,0-1,2 literes belső égésű motor, legnagyobb teljesítménye 68 LE, a 0-1200-as fordulatszámig rendelkezésre álló 400 Nm-es nyomaték pedig a V6-os dízel motorokét is meghaladja. Ennek köszönhetően a Prius kevesebb mint 11 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-ás sebességet, ami majdnem 3 másodperccel kevesebb, mint egy azonos kategóriájú 2,0 literes dízel gépkocsi gyorsulása.

Mivel a fejlett hibridhajtás-rendszer az elektromos motort használja elsődleges erőforrásként, a gépkocsi üzemelése rendkívül kifinomult. A gyorsulás erőteljes, ugyanakkor egyenletes is, ami különösen igaz az 50-80 km/h-ás tartományban. Mindemellett a zaj és a vibráció minimális szinten marad. Elektromos motorja méretéhez és tömegéhez viszonyítva a legerősebb a világon. Az Intelligens Visszatöltő Fékrendszer (Smart Regenerative Braking System) a mozgási energia felhasználásával csökkenti a fogyasztást. Amikor a Prius a forgalomban megáll, a benzinmotor automatikusan kikapcsol.

Ebből azért nem minden igaz. A benzinmotor iszonyatosan bőg gyorsításkor. Padlózásnál felpörög legalább 3-4-5 ezres fordulatig és nem annyira átütő a gyorsulás. Szóval a motor hangszigetelése lehetett volna jobb is. A bal térdünknél található egy EV feliratú gomb. Megnyomásával a lehető legtakarékosabb üzemmódba vált az autó, a benzinmotor kikapcsol, minden zaj megszűnik egészen 45 km/h-s sebesség eléréséig, ahol újra beröffen a benzines vas. Kipróbáltam, hogy mi történik, ha EV üzemmódban nyomok neki egy kövéret, természetesen azonnal beindult az 1.5-ös VVT-i.

Maximális sebesség: 170 km/h
Légellenállási együttható: 0,26
Kombinált fogyasztás: 4,3 liter/100 km

A váltó: Csak elektronikus vezérlésű folyamatosan változó áttételű váltóművel lehet rendelni a Toyota Priust, de ezzel nem volt különösebb problémánk. Fokozatmentes, bőgeti a motort, ennyi. A váltókar elhelyezése okos megoldásnak bizonyul, ugyanis minimális helyet foglal el és könnyen kezelhető. Van rajta egy “B” fokozat is, ami lejtmenetkor még erőteljesebben tölti vissza a kerekekről érkező energiát az akksiba.

Rendelhető hozzá továbbá az intelligens parkolást segítő rendszer (IPA) is, ami több-kevesebb, többnyire inkább kevesebb sikerrel próbálja benavigálni autónkat az érintőképernyőn beállított parkolóhelyre. Ilyenkor az autó magától kormányoz, nekünk csak a fékpedállal kell ügyeskednünk.

Tesztmodellünk alapára: 7 millió Ft

Ami tetszett:

  • Lényegében majdnem minden, lentebb ami nem :)

Ami nem tetszett:

  • Bőg a benzinmotor, rossz a motor hangszigetelése
  • Bénán gyorsul
  • Nem lehet kilátni hátra

Kategória: Teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: