Audi A6 3.0 TDi Quattro

2007. november 5. | 18:36 | jellem

Volt szerencsém a múlt héten az oldal történetének eddigi legerősebb és egyben egyetlen 6 hengeres dízelét tesztelnem, ami nem volt más, mint a már tegnap említett Audi A6 3.0 TDi Quattro. Két autó közül választhattam: Audi Q7 3.0 TDi Quattro, vagy pedig a végül tesztelt A6-os. A választásom azért esett az A6-osra, mivel még az oldal indulásának környékén már olvashattak az oldal látogatói egy 4.2-es benzines S-Line Q7-esről. Később kiderült, hogy a Q7-es nem három literes dízel lett volna, hanem az új 4.2-es dízel. Sebaj.

A teszt alanya egy sötétkék, könnyűfém felnis változat volt. Ebben a kategóriában az Audi társai az E-osztályos Mercedes, illetve a BMW 5-ös sorozata, így a kategóriában elvárható, majdnem 4916 mm hosszú kasztnival találjuk szembe magunkat. Az autó oldalról-elölről engem nagyon emlékeztet a VW Passatra, vagy inkább fordítva, mivel VW “lopás” az autó orrát meghatározó krómcsíkos hűtőmaszk. Hátulról nézvl megmaradt ugyanolyan gömbölyded, mint az előző szériás A6-os, aminek formáját már akkor is jól eltaláltnak gondoltam.

Belül az autó árának megfelelő anyagokkal találkozhatunk. Mostanában sikerült az autógyártóknak szörnyű (mű)fabetéteket megálmodniuk modelljeikbe (új Ford Mondeo), ellenben az Audiban ez nagyon kellemesre és kulturáltra sikerült. Természetesen két oldalon külön-külön állítható digitális klíma segíti az autó tulajdonosát a nyári forróságban, amit a hátsó sorban helyet foglalók is élvezhetnek, hála a két hátsó fúvókának. A lábtérre elől nem lehet panasz, bőven elfér szinte bárki, az amúgy nagyon kényelmes, fűthető bőrfotelekben. A hátul ülőknek sem lehet panaszuk, igaz nekem egy kicsit terpeszben kellett volna magam mögött ülnöm, de ez nem túl reális helyzet. A középkonzolon található az Audi MMI (Multi Media Interface) rendszere, ami hasonló a BMW-kben szeretve utált iDrive-hoz. A kis tekerhető kapcsoló segítségével szinte bármit beállíthatunk amit csak szeretnénk, a szellőzést, a rádiót, a rugózás keménységét, vagy ha úgy hozza a szükség, az autó alvázszáma is megtekinthető a színes kijelzőn.

Az autó tele van még további apró finomságokkal, amik kényelmessé varázsolhatják életünket. Ilyen pl. a bluetooth alapú kihangosítás. Elég egyszer párosítanunk telefonunkat az autóval, ezek után már elég csak a bekapcsolt bluetooth-szal beülni az autóba, és pár másodperc múlva már a fordulatszám és a sebességmérő közötti kis kijelzőn láthatjuk telefonkönyvünk tartalmát.

Ezek után nem maradt más dolgunk, csak a kormányon lévő kis kapcsolóval a kívánt személyig legörgetnünk és megnyomni a hívás indítását szimbolizáló gombot. Említésre méltó még a hátsó ablak előtti sötétítőfüggöny, ami egy gombnyomásra felhúzódik, így megakadályozva a hátsó ülésen ülök tarkójának leégését. Ha a vezető hátramenetbe kapcsolja a váltót, a rendszer automatikusan lehúzza a sötétítőt, majd az újbóli “D” vagy 1-es fokozat kapcsolása után felhúzza magát. Szokásos hiányosság viszont az általam mindig említett navigációs rendszer, ami csak Budapestet ismeri részletesen, az ország többi részét már csak főútvonal-szinten tárja elénk.

Az autó motorja egy 6 hengeres, 2967 köbcentis dízel, common-rail befecskendező rendszerrel és turbófeltöltővel. Teljesítménye 233 LE, illetve maximális nyomatéka 450 Nm, ami 1400-tól egészen 3250-es fordulatig a vezető rendelkezésére áll. Ekkora erő bőven elegendő az 1745 kg tömegű autó mozgatására, így talán ezzel a motorral a legésszerűbb döntés az A6-os Audi megvásárlása. A váltóra nem lehet semmi panasz, mivel nagyon szépen pakolgatja a fokozatokat. A tesztelt verziónál a kormány mögül, két kis fülecskével is váltogathatunk, ha úgy tartja kedvünk. Ha később mégis meggondolnánk magunkat, és újra az automata kapcsolás mellett döntenénk, az autó az utolsó általunk végzett váltás utáni 20 mp-et követően átveszi a váltásokat.

A futómű légrugózású, aminek változtatására 3 féle lehetőségünk van, mi ezek közül a “Comfort” beállítást használtuk. A hajtásrendszer az Audikban megszokott Quattro volt, amit talán elfogultság nélkül nevezhetünk a világ legjobb rendszerének. Az Audi nagy előnye, hogy ők adják a legnagyobb választékban a Quattro rendszert, míg a Mercedesnél nem minden típushoz kaphatunk 4matic hajtást, illetve a BMW-nél csak az “X”-es modellek kapják ezt a kiváltságot.

Összességében tehát nagyon jó, kényelmes, erős autó az A6-os, különösen ezzel az erős, ám mégis emberi (11-12 L) fogyasztással kecsegtető motorral.

Ami tetszett:

  • Erős, nyomatékos motor
  • Kényelem és minőségi anyagok
  • Sok extra a kényelem érdekében

Ami nem tetszett:

  • Hiányos magyar navigáció
  • Kissé magas ár

Kategória: Teszt

3 hozzászólás


  1. TLWbraner

    :P én is már kipróbáltam ezt az autót, de csak anyósülésen :P de az is elég volt ^^ kemény egy gép azt meg kell hagyni :D

  2. Peter

    Annyit szeretnek hozza tenni, hogy a Tiptronic valto közel sem annyira jo. Allo helyzetböl valo indulasnal 1-2masodpercet is “gondolkozik” mire elindulna. Ugyan ez a helyzet visszavaltasoknal. Nem is ertem hogyan engedheti meg maganak ezt az Audi. Bocsi az ekezetek hianyaert. Jo vezetest mindenkinek.

  3. kispipacs

    A navigációs dvd megoldva, kétévente frissítik. Jelen pillanatban a M6-M8 dunaújvárosi dunahíd is rajta van.
    Peternek: Igazda van, ‘D’-be kicsit lassan indul (direkt!!), de aki sportosabb indulásra vágyik ott az ‘S’. Akinek ez sem elég, kikapcsoltatja a gázpedálérzékelő egy tuninggal egybekötve.
    Egyébként nagyon jó autó, az magas árral vitatkoznék, nézzük meg a BMW, Mercedes ,mit kér a hasonló szegmensért.
    Üdv.


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: