Renault Laguna 2.0 dCi Berline

2007. november 2. | 15:24 | 4Si

Sok helyről hallottuk, hogy igencsak megoszlik az emberek véleménye az új Renault Laguna-val kapcsolatban. Az autó külseje elég sokat változott az előző modellhez képest. Van akinek tetszik a forma, van akinek nem. Tesztünkkel megpróbálunk rávilágítani az új Laguna előnyeire és hiányosságaira is.

A forma: Ha megnézzük az autó elejét, akkor az első benyomásunk az, hogy ez nem is Renault, hanem egy Citroen. Nagy, előrenyúló motorházteteje van, ami egy kissé bumszlivá teszik az autó orrát. A fényszórók alakja nekem tetszik, valamiért jólesik ránézni.

A Laguna hátulján nem sokat gondolkozhattak a mérnökök, ugyanis elég nagy a hasonlóság az új Ford Mondeo és a Laguna fara között. Tetszenek a ledes hátsólámpák és a két oldalt elhelyezkedő kipufogók. Jópofa megoldást találtak a csomagtérfedél nyitására is, a Renault embléma közepét kell megnyomnunk a nyitáshoz.


A belső: A belső nagyon tetszett. Minden belül elhelyezkedő eszköz megmunkálása tökéletes, finom anyagokkal párosítva. Mondjuk a francia autók mindig is híresek voltak a különlegesen emberbarát belsejükről. Az ülések kényelmesek, nyalogatják az ember hátsóját és megfelelő oldaltartást biztosítanak. A kormány biztos fogású és precízen be van szabályozva. A board computer okos, guminyomást, fogyasztást, mindent mutat. Elektromos vezérlésű kézifék van benne, vagyis csak meg kell nyomnunk egy gombot a rögzítéshez. Mostantól nem kell a kézifék manuális kiengedésével bajlódni, ha egy meredek utcából szeretnénk elindulni, ugyanis gázadásra és kuplung csúsztatásra magától elvégzi az autó. Kérdés, hogy menet közben is be lehet-e húzni, lehet-e farolni vele. Kérdés továbbá az is, hogy meddig bírja az ilyen elektronika meghibásodás nélkül.

Motor és váltó: A 2 literes, 150 lőerós turbódízel jól mozgatja a 1.5 tonnás autót. Maximális nyomatéka 340 Nm, viszont haltamas turbólyuk tátong a 2000-es fordulatszám eléréséig. 2000-ig lomha, viszont onnantól kezdve húz, mint a disznó. Végsebessége 210 km/h, az Euro4-es motornak köszönhetően a károsanyag-kibocsátása elenyésző, mindössze 158 g/km. Vegyes használat mellett, mindössze 6 liter gázolajat zabál 100 km-ként. Tesztautónkban a műszer ugyan 8.8 literes fogyasztást mutatott, de az csak azért volt, mert az értékesítő szerint a Zsolti volt vele Olaszba’. Melyik Zsolti? A Baumgartner? Biztos tépte… :) Sokféle motor közül választhatunk, ezekről egy régebbi cikkünk alján olvashatnak.


A váltó elég gyengus. 6 sebességes manuális. Ugyan sikerült kiküszöbölniük a Laguna II-ben lévő életveszélyes problémát, miszerint ha gyorsan akartunk egyesből kettesbe váltani, akkor a váltókar fogta és visszadugta magát üresbe. A váltó még mindig nem az erőssége a franciáknak, meg kell tanulniuk normális váltókat gyártani, mert ez így nem mehet tovább. Az új Laguna váltója nehézkesen jár, viszont a fokozatokba bepattan így nem fenyeget a veszély, hogy melléváltsunk. Egyesből kettesbe különösen kellemetlen a váltás, mert olyan mintha nem akarná használni a második fokozatot az autó. Egy aggasztó kis pattanás kíséretében veszi a kettest, hagyjuk is, mert ez úgy ahogy van rossz.

Futómű: Kiváló, nem tudok belekötni, mindig is jó volt. Észre sem veszi az úthibákat, finoman átsiklik rajtuk anélkül, hogy a tudtunkra adná azok létét. A fekvőrendőrökkel is könnyedén szót értett.

Tesztmodellünk ára: 6,7 millió Ft.

Ami tetszett:

  • Jó futómű
  • Igényes belső
  • Alacsony fogyasztás
  • Elektronikus kézifék

Ami nem tetszett:

  • Feltűnően nagy turbólyuk
  • Gyengus váltó

Kategória: Teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: