Fiat 500 1.4 Pop

2008. július 2. | 11:36 | Bence,4Si

Az új Fiat 500 méltó utódja lehet legendás elődjének, ugyanis az olaszok igen magasra tették a mércét a kisautó fejlesztését tekintve. Ügyeltek minden egyes részletre, ami egy igazi retroautóvá tette az 500-ast. Ellenfelei: Lancia Y, Ford Ka, Fiat Panda, Mini One. Nézzük mit tud az új 500-as.

Külső: Mi merül fel az emberben, ha először néz rá az új Fiat 500-ra? Egy agyongömbölyített szappantartó, melynek kerekeit kitolták a sarkokba ezzel is növelve a jármű stabilitását, biztonságát. A fényszórókról nekünk rögtön a VW Lupo köralakú fényforrásai jutottak eszünkbe, ugyan ott a ködlámpák másmilyen alakzatban helyezkednek el. Érdekes, hogy már ebben a kategóriában is egyre elterjedtebbek a hatalmas tükrök, melyekkel szinte minimálisra csökken a  holttér területe, valamint maguk a tükrök is elektromosan állíthatók. Oldalról hatalmas méretű ajtókkal találkozunk, decens kilincsekkel. Négy féle 15 colos könnyűfém felni közül választhatunk, de rendelhető egy mérettel nagyobbakkal is. Hátulról Ford Ka-s beütésű az 500-as, tipikus rövid, legömbölyített minis formavilág fogad.

Belső: Az autó belsejére igazán nem lehet senkinek panasza, ugyanis ízlésesen összeválogatott anyagokból és formákból áll. Teljes mértékben testreszabható – ezalatt az is értendő, hogy háromféle bőrbevonatú kormánykerék és sebességváltó gomb kombinációja lehetséges. A bőrkormány kellemes fogású, meglehetősen direkt, gyerekjáték vele az úton tartani az autót. Még a slusszkulcs színe és mintázata is választható. Az ülések kényelmesek és kellő oldaltartást biztosítanak mind a vezető, mind az utasok számára. Az ülőlapok hossza számunkra elegendőnek bizonyult. A lábtér a vezető számára elég szűkös, mondhatni nekinyomódott a lábam a középkonzol oldalának, így számomra kissé nehézkes volt a gázpedál kezelése. Hátul minimális a helykínálat, Bence a maga 185 centijével begörnyedt fejjel, jobb lábát az anyósülés szövettel borított háttámlájába mélyen belefúrva utazott. Magyarul, hátul utazni felnőtteknek kínszenvedés, de még kisgyerekek számára sem az igazi. Ha valakit az autóban akarunk megkínozni, erősen ajánlott hátulra ültetni. A bejutás hátra nehézkes, mivel az első ülést nem lehet rendesen előredönteni. A csomagtartó mérete minimális, mindössze 185 liternyi cumót képes befogadni. A műszerfal nagyon dizájnosra sikeredett, kár, hogy ez a leolvashatóság rovására ment, bár ez talán megszokás kérdése. A középkonzolt vizsgálva kisautóhoz mérten jó minőségű gombok és kapcsolók mellett szemetszúr, hogy az elektromos ablakemelő kapcsolói rettenetesen gagyik, nyomáspontjuk minimális, kattognak, kopognak és szörnyen néznek ki, ráadásul rossz helyen is vannak. Ezt leszámítva a középkonzol kifejezetten tetszetős, kiváltképpen fiatalok és hölgyek számára. Az anyaghasználat általánosságban jó. Örömteli, hogy a tervezők olyan kis részletekre is figyeltek, mint például a kilincs retrós kialakítása. A Fiat 500 amúgy 7 légzsákkal készül, vagyis a vezető és utasa első- és oldallégzsákján felül függönylégzsákok és a sofőrnek térdlégzsák is jár. Ebből kifolyólag nem csoda az 5 csillagos törészteszt eredmény.

Motor: 1.4-es benzines, 16 szeleppel, kereken 100 paripával, amely teljesítmény maximumát 6000-res fordulaton adja le. Maximális nyomatéka 131 Nm, ami 4250-es fordulattól adja maximumát. Összességében a motor pozítiv benyomást kelt, dinamikusan mozgatja az autó 900 kilogrammos tömegét. Combos kis aggregát, visszaváltás nélkül is meglehetősen jól húz, valamint elegendő nyomatéktartalékkal bír. Végsebessége a gyári adatok alapján 182 km/h, ami akár reálisnak is mondható(lejtőn lefelé + hátszéllel). Gyorsulása álló helyzetből 100 km/h-ra 10,5 mp alatt valósul meg.  A gyár 6,3 literes átlagfogyasztást ad meg, ami felér egy viccel, a tesztfogyasztás bő 10 liter körül alakult, ebben volt autópálya és város is légkondival együtt – hozzá kell fűzni, hogy meglehetősen iramos tempóban közlekedtünk. Megtalálható a műszerfalon egy úgynevezett “Sport” gomb is, mely aktiválásával még élvezetesebbé tehetjük a vezetést, ugyanis “Sport” üzemmódban lelkesebben pörög a motor, vagyis később szabályoz le. Alapjáraton valami csodálatos, mély duruzsolást hallunk, amit nyugodtan betudhatunk a megpöckölt kipufogónak.

Váltó: A tesztautó egy 6 sebességes manuális sebességváltóval lett felszerelve, ami az olasz autók váltóihoz képest kellemes csalódás volt. Könnyen kapcsolható, a váltórúd viszonylag rövid úton jár, bepattan a fokozatokba. A váltókar a középkonzolra van integrálva, ennek megfelelően könnyen elérhető és kényelmesen használható. A fokozatok okosan vannak elosztva, a 6-kat csak 120 fölött érdemes húzni. 130-nál 3000-t forog a főtengely.

Futómű: Elől McPherson típusú független kerékfelfüggesztéssel, segédkerethez erősített alsó keresztlengőkarokkal és lengéscsillapítókhoz erősített stabilizátor rúddal találkozunk. Hátul azonban torziós tengellyel összekötött megoldás van. Fordulókör: 10,6 méter. Kerekek: 185/55 R15. Feszes, sportos a futómű, de mértékkel, szóval illik az 500-ashoz. A kerekeket száműzték a sarkokba, ezzel is javítva az autó stabilitásán. A futómű kiröhögi a kátyúkat, szinte észre se vesszük az úthibákat. Összességében a futóműről azt lehet elmondani, hogy mintaértékű, szívesen viszontlátnánk hasonlókat japán autókban is.

Fékek: Elől-hátul tárcsafékekkel van felszerelve, melyek hatékonyságát az ABS és az EBD is növeli, ezek széria tartozékai az autónak. A fékek hatásosak, a szabályozhatóságra nem volt panaszunk. A tesztautóban még csak 5000 km volt, úgyhogy még kicsit bekapósak voltak.

A tesztelt Pop felszereltségű modell ára: 3 250 500 Ft (ez már a bruttó eladási ár áfával és regisztrációs adóval)

Ami tetszett:

  • Erős motor
  • Finomra hangolt futómű
  • Jól eltalált váltó
  • Szép formavilág kívül-belül
  • Teljes testreszabhatóság
  • Ötletes megoldások

Ami nem tetszett:

  • Elől-hátul kevés hely
  • A vezetéspozíció korlátozott állíthatósága
  • Gagyi ablakemelő kapcsolók

Kategória: Teszt

1 hozzászólás


  1. Domonkos Péter

    kéne


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: