Citroën C4 Pallas 1.6 HDi

2008. március 9. | 0:25 | Jellem + 4Si

Külső: A C4 Pallas vagy szedán egy az egyben megörökölte a kiváló C4-es orrát. Nyújtott fényszórók, gömbölyű első lökhárító, két krómozott díszléc, melyek középen ék alakzatot vesznek fel, ezáltal kirajzolva a Citroën emblémát. Az első rendszámtábla a lehető legidétlenebb helyen van, könnyű leverni fekvőrendőrrel, járdaszegéllyel vagy bármi egyébbel. A Peugeot 206-nál találkozhattunk már ezzel a konstrukcióval. (Arról nem is beszélve, hogy szűkös parkolásnál ha lekoccoljuk az előttünk álló autó farát egyből a lökhárító sérül, nem pedig a rendszámtábla deformálódik. Elől-hátul van benne tolatóradar, de van akit nem érdekel és nyomul tovább a pittyegés ellenére.) Oldalról is felismerhetők a C4-től származó részletek, ám az autó hátulja egészen újszerű. Szép. Tetszenek ezek a pisztolyalakú hátsó lámpák és a szép nagy fenék. A csomagtartó véleményem szerint hasonlít az Opel Astra fedelére(alul széles krómcsík + hajlított forma).

Belső: A belső az eddig megismert C4-hez képest nem változott. Maradt a már ismert (furcsa) kormány, aminek legalább pozitívuma, hogy elég sok mindent vezérelhetünk róla. Viszont gagyi fogású és ez sajnos nem megbocsátható a forradalmi kialakítás ellenére sem. A mérőműszerek középen vannak, egy LCD-kijelzőn követhetjük nyomon digitális formában a sebességünket, fogyasztásunkat, benzinszintünket, stb. Az illesztések tipikusan franciásak, lehetne még mit tanulni a japánoktól. Meglepő volt, hogy a hátsó sor is kapott légfúvókákat, amiknek teljesítményét több fokozatban is állíthatjuk. Az első fokozatok még normálisak, az utolsó erős fokozatok viszont már zavaróan hangosak, mintha egy hajszárítót kapcsoltunk volna a legerősebb fokozatra. A tesztpéldány szép világos kárpitos volt, így egy kicsit becsapva a szemet még nagyobbnak hat a tér, illetve elkülönül a sötét műszerfaltól.

Motor: 1560 köbcentis, 4 hengeres, 110 lovas, közvetlen befecskendezésű dízel. Maximális teljesítményét 4000-es fordulaton adja le , a turbó 1750-es fordulattól adja le 240 Nm-es csúcsértékét. Végsebessége a gyári adat szerint 190 km/h, a 0-100 pedig 11,8 másodperc. Vezetni nem rossz ezt a kocsit az 1.6-os dízellel, bár én biztos nem venném ezzel a motorral. (Mondjuk én egyáltalán nem venném. :D) Eszméletlen hangos, brummogós. Olyan, mint egy traktor. Lomha, nem megy, hiába a turbó attól még istenesen oda kell neki lépni, hogy meginduljon. A fokozatok viszonylag jól vannak beosztva. A tesztautó fedélzeti kompjútere 7.8 literes átlagfogyasztást mutatott. Nem kevés, szóvá is tettük, az értékesítő azzal védte, hogy a tesztvezetésen mindig huzatják a vásárlók.

Váltó: Csak 5 fokozatú manuális váltóval és csak 1.6-os motorral(dízel vagy benzines) rendelhető az autó. Érdekes, hogy a benzines és a dízel is egyaránt 110 LE-s. A váltó sem nyerte el a tetszésünket. Csúnya a váltókar, nehezen jár, pontatlan, egyáltalán nem élvezetes vele a váltás. Egyesben vagy kettesben megrángatom a váltót és olyan, mintha üresben lenne, mozog mint az állat… Hiányzik belőle a hatodik gang. Sokkal jobban passzolna bele egy automata.

Futómű: Elől független McPherson típusú, hátul független hosszlengőkaros. Puha rúgózású és jól kezeli az útegyenetlenségeket, úthibákat. Ez a részlete a C4 Pallasnak pont tetszett.

Fékek: Elől hűtött, hátul hűtetlen’ tárcsa. Jól szabályozható.

A márkakereskedésről:

A Citroen Őrmezőt választottuk. Eleinte falakba ütköztünk, ugyanis akihez elsőre irányítottak az információs pulttól értékesítőhöz, azt mondta hogy most sajnos nem tud eljönni tesztútra, mivel az egész napja be van táblázva. Autót kell átadnia és jönnek ügyfelek hozzá tárgyalni is. Mivel még ezek után sem adtuk meg magunkat, rákérdeztünk, hogy más értékesítő nem érne-e rá, elviharzott a hölgy egy másik emberért éss már töltöttük is a papírokat. A hölgy rendes volt, bár jelezte, hogy ő ül az anyósülésre. Elismerte, hogy a legkisebb benzinessel szinte egyáltalán nem megy az autó, illetve megemlítette, hogy van még mit fejlődnie a márkának az összeszerelési minőséget tekintve. Menet közben eleredt az eső, az esőérzékelős ablaktörlő pedig sikeresen megbolondult. Bármennyire is próbáltuk, nem sikerült kikapcsolnunk.

(Hopp, Macbook Pro a prosiban. :D)

Ami tetszett:

  • Az autó fara
  • Futómű
  • Fékek

Ami nem tetszett:

  • Unalmas belső, kopogós műanyagok
  • Rossz fogású kormány
  • Gyengus, hangos(brummogós) motor
  • Pocsék váltó

Kategória: Teszt


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: