Majdnem elsőként – Az új Mitsubishi Lancer 2.0 DI-D

2008. január 13. | 12:28 | 4Si

Megadatott a lehetőség, hogy az elsők között próbáljuk ki a frissen felrendszámozott új Lancert, így valószínüleg mi vagyunk az elsők kishazánkban, akik beszámolót írnak az autóról, de az is lehet, hogy nem, de ha igen akkor büszkék vagyunk ezért magunkra. :) Az új Lancer merőben más az előzőhöz képest, ezt cikkünkben megpróbáljuk a lehető legprecízebben közölni. Kellemes olvasgatást!


A külső: Amilyen csúnyácskára sikerült a Lancer előző szériája, annyira szépre sikeredett a mostani. Egészen komoly családi autóvá nőtte ki magát. Az elődhöz képest 6 cm-rel szélesebb és 9 cm-rel hoszabb. Az autó orra egy morcos, mérges cápa, amit valószínűleg a Galanttól kölcsönöztek, ugyanis akkoriban a Galant ezzel a cápaságával hatalmas sikert aratott. A fényszórók nagyon szép formájúak, igény esetén rendelhetők kanyarkövetős kivitelben is. Sokat dob az orr részen a viszonylag nagy felületet magának tudható fekete díszrács. Elég nagy tükröket kapott és érdekes, hogy ha ránéz az ember a kocsira, akkor nem igazán tűnik fel a tükrök batársága, mert ezek a tükrök bizony szokatlanul nagyok, de esetünkben ez egyáltalán nem baj.

A feneke már inkább elegáns, mintsem vad és nem tudnám semelyik másik márka hátsójához hasonlítgatni. Elég, ha annyit mondok, hogy a Mitsubishinek sikerült egy egyedi megjelenést biztosítania az új Lancernak. Tetszetős az embléma fölé integrált kiegészítő féklámpa, valamint a hátsó lámpatestek. A 18 colos könnyűfém felnik 215 / 45 R18 abroncsokkal már csak hab a tortán. A gumivásárlás valószínűleg nem egy olcsó mulatság… :)


A belső: Tesztmodellünk egy jól felszerelt darab volt, értem ezalatt a bőrkormányt, bőrváltót, autómata klímát, stb. A kormány mindig is nagyon precíz volt a Lancerban és az is maradt ebben is, biztos fogású, multifunkciós, vagyis telefont, rádiót, sebességtartó automatikát lehet róla vezérelni. Kár, hogy a board computer kezelőgombját már nem sikerült odabiggyeszteni a kormányra, hanem a baloldali bajuszkapcsoló mögött, a műszerfalon kapott helyett. A műszerfal amúgy sportos, designos, szóval jó ránézni. Az ezüst órakeretek már a Coltból ismerősek lehetnek. A klíma tekerhető kezelőszervei némileg hasonlítanak az elődéhez, ám alatta itt már jókora pakolható terünk van. A kesztyűtartó mérete sajnos nem túl nagy. Az ülések jól tartanak és a fejtámlák végre kényelmesen megtámasztják a fejünket, nem úgy, mint az előzőben, ahol középen orbitális lyuk tátongott bennük és borzasztóan kényelmetlenek voltak. Hátul jól el lehet férni, egy 190 centis embernek is akad elég láb- és fejtér, valamint már megtalálható a hátsó utasok alapvető kényelmét szolgáló könyöktámasz is, 2 db pohár befogadóképességű pohártartóval. A tökéletes hangminőséget a Rockford Fosgate prémium audiorendszere adja 9 db hangszóróval és egy 650 W-os erősítővel. Van még benne Bluetooth-os telefonkihangosító, komfortindex (elég ha egy pillanatra megbillentjük az index bajuszkapcsolóját, mire az index magától háromszor fog villani), automatikus fényszoró és esőérzékelő, stb. A felszereltségekről ITT tájékozódhatnak.

És ami a legjobb, végre emberek, amiért már oly régóta imádkoztunk. 1.: A hátsó hangszórók nem a kalaptartóba vannak integrálva, hanem a hátsó ajtók oldalába. Hatalmas előrelépés ez, kérem, ugyanis valami elképesztően zavaró 15 centire a hangszórótól hallgatni bármiféle zenét is. Mondanom se kell, hogy a hangszórók kábelei, alkatrészei a régi Lancer-ban a csomagtartó “plafonján” és burkolat nélkül lettek beszerelve, ergó vigyázni kellett, hogy valamelyik nagyobb csomag le ne törje őket. 2.: A csomagtartófedél végre gázrugós megoldású, nem pedig fémkaros, amik a pakolhatóság rovására mennek, ugyanis a csomagok közé fúródtak be a fedél lecsukásakor. Ezen fejlesztéseknek köszönhetően sokkal nagyobb és jobban pakolható csomagteret kapott az autó.

Biztonságunkról a 7 légzsák, az ASTC, az ABS és EBD, a BA, valamint a kanyarkövető fényszórók gondoskodnak(nem szériatartozék). A további védelmet a Lancer szerkezete garantálja, amely a Megerősített Ütközésbiztonság (RISE) technológiájára épül.

A japánok az új Lancer-ban magasra tették a lécet és komolyan mondom le vagyok nyűgözve. Ők is látták már, hogy elő kell rukkolniuk egy finom utóddal, az előző béna fejlesztés után. Ez a modell, különösen az 1.8-as vagy a dízel változat egy reális és kimagasló autózás-élményt biztosító alternatívát kínál, akár a 3-as BMW-ből, VW Passatból vagy Opel Vectraból átülő vevők számára. Akár a korábbi cápaorrú Galant helyett is kihívást jelenthet ez a modell. Slágergyanus.

A motor: Több féle motor közül választhatunk. 1.5-ös és 1.8-as benzines, valamint egy 2 literes turbódízel. A 2 literes turbódízel a VW-től származik, 140 LE-s, 310 Nm-es. A turbó már 1750-es percenkénti fordulattól tölt és adja le nyomatéka csúcsát. Egész pontosan Euro-4-es, 16 szelepes, töltőlevegőhűtős turbódízel. A végsebessége 207 km/h, 9,6 mp alatt van százon. Nincs vele baj, csak egy kicsit hangos. Vagyis nem kicsit, hanem nagyon. Morgós, de hát ilyen egy dízel.
Az igazi szenzáció az 1.8-as 143 lovas fokozatmentes CVT-s, avagy variátoros benzines lesz. Mondanom se kell, hogy ki fogom próbálni. :)

A váltó: 6 sebességes manuális. Jól kapcsolható, rövid úton jár és bepattan a helyére. A váltóval sose volt probléma Lancernél. Az előd lehet, hogy csúnya, viszont szenzációs a váltója, ami az újban lévő váltóműről szintén elmondható.

A futómű: Az új Lancer teljesen új, nagyon merev padlólemezre épül, amelyhez kifinomult, mind a négy keréknél független felfüggesztés csatlakozik – ezek egy sportos autó alapvető kellékei. Elől McPherson rugóstag, hátul Multi-link dolgozik. Bámulatosan kezeli az itthoni utakat, még az igen peres gumival is, ami volt rajta.

A fékrendszer: Elől 15 colos hűtött tárcsa, hátul 14 colos tömör tárcsa található. Jól szabályozható, nem bekapós, pedig még csak kb. 120 km volt az autóban.

Tesztalanyunk ára: 6 090 000 Ft

Ami tetszett:

  • Szinte minden

Ami nem tetszett:

  • Az INFO-gomb idétlen helyen van, ezért körülményes a nyomkodása
  • Hangos dízel
  • Kicsit magas ár

Kategória: Hírek

6 hozzászólás


  1. 4Si

    Ájájáj… Na mind1, de azért még mindig előbb, mint a TC, vagy Vezess.hu, vagy A5, vagy AM…

  2. KrE

    “…és nem tudnám semelyik másik márka hátsójához hasonlítgatni. Elég, ha annyit mondok, hogy a Mitsubishinek sikerült egy egyedi megjelenést biztosítania az új Lancernak.”

    Azért engem egy nem kicsit elmékeztet az Alfákra… ;)

    Ezen kívül viszont gratulálok a gyorsasághoz és az íráshoz :)

  3. 4Si

    Először is köszi a véleményed.

    Másodszor pedig lehet, hogy van a hátuljában némi Alfa 159-esség a csomagtartófedél közepe felé ívelő lámpatestek és a hátsó lökhárítón lévő prizmák miatt, de ha jobban megnézed akkor látod, hogy az Alfa lámpateste azért lényegesen más formájú a Lanceréhez képest és a csomagtartó dőlésszöge is más, valamint az ívek is különböznek a két modell között (az Alfa hátulja jóval kerekebb, a Lanceré pedig kicsit szögletes), ezért én inkább nem hasonlítgatnám még Alfához sem.

  4. Németh Ákos

    Várom a benzines tesztjét!!! El ne feledjétek:)

  5. matyi

    jo csak elérhetetlen a dolgozonak.ha engednék 3.5-re az árát más szoba semjöhetne.egyébként most is lancerkával rajzolom a köröket,de ez az uj nagyon húúúúúha!!!!!!!

  6. elek

    Könyörgöm, miért kell egy japán autóba ócska német motort tenni, a renault szar motorjairól nem is beszélve.


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: