Megérkezett a Ferrari F2008

2008. január 6. | 18:50 | jellem

Az eddigieknél kicsit korábban, már januárban megkezdődnek a 2008-as Forma1-es autók bemutatásai. A sort a mai napon a Ferrari nyitotta, Fioránóban ugyanis ma bemutatták az új betontorpedót, ami az F2008 kódjelet kapta és természetesen megfelel a következő szezontól életbe lépő szabályoknak.

A Ferrari vasárnap délután bemutatta a nagyközönségnek új versenyautóját, mellyel a csapat nem titkolt célja a tavaly szerzett egyéni és konstruktőri címek megvédése. A fejlesztések során csak a “659”-es kódszámot viselő autót a már bevált Nicholas Tombazis főtervező, és Aldo Costa technikai igazgató felügyelete alatt készült.

A tervezés során figyelembe kellett venniük a már említett szabályváltoztatásokat, mint például az egységes motorvezérlő elektronikát, amit minden csapatnak a McLaren Electronics Systems szállít. Ez természetesen már kiváltott pár vitát a múltban, mivel a fejlesztések egyes részeit, illetve fejlesztési irányelveket kellett megosztaniuk a csapatoknak a McLarennel. Az új rendszer nem tartalmaz annyi állítási lehetőséget a pilótáknak a differenciálmű, a motor és váltó tekintetében, illetve kiiktattak olyan segédleteket mint a kipörgésgátló, a motorfék-szabályozás és a rajtautomatika.

A 2006-os, “056” kódjelű motor az erőforrások fejlesztéseinek befagyasztása miatt változatlan maradt, így csak a benzin és légbeömlő rendszerek fejlesztésére volt lehetőségük a maranellói mérnököknek. A Ferrari számára a kenőanyagokat szállító Shell üzemanyaga pedig az előírásoknak megfelelően immár 5,75%-ban biológiai eredetű lesz.

A mérnököknek így csak aerodinamikai fejlesztésben maradt valamivel tágabb mozgásterük, a kasztnit karcsúbbra szabták, tovább vékonyodtak az oldaldobozok, valamint a motorborítás. A csapat azonban már most kijelentette, hogy az első futamra máris komolyabb újításokat eszközölnek.

A tavalyi végeredménynek megfelelően 1-es rajtszámú autót a világbajnoki címvédő, Kimi Räikkönen fogja bejáratni hétfőn, a Ferrari fioranói tesztpályáján. Az olasz gárda pilótapárosa változatlanul a Kimi Räikkönen-Felipe Massa páros marad, azonban a csapatvezető a tavaly decemberben kinevezett Stefano Domenicali lesz majd Jean Todt helyett.

Az új autó nagyfelbontású képekben:

Kategória: Forma-1

2 hozzászólás


  1. Fátyol Ferenc

    Szerintem március 16-án lesöprik ezzel az autóval a McLarent, hiszen ez jobb, mint a 2007-es autó és gyorsabb is lesz. Remélem az idén is a Ferrari fog győzni, mert elég sok futam lesz. Tavaly sok baja volt a csapatnak, úgyhogy remélem, hogy 2008-ban sikeresebb évet tudhatnak magukénak.

  2. Fátyol Ferenc

    Király az új Ferrari. Igaz nehéz, de a pályákon könnyű lesz és szerintem a McLaren nem tudja majd felvenni a versenyt a Ferrarival. Bár a McLaren is kapott új autót, de a Ferrari tapadása jobb és nem csúszik majd le az ideális ívről. Rendkívül precíz és jól kormányozható a kidolgozott tervezésnek köszönhetően. Én bízom bennük, szurkolok nekik és remélem, hogy sok futamot fognak nyerni és izgalmasak lesznek a versenyeket. Hajrá Raikkonnen! Hajrá Massa! Ti vagytok a legjobbak!.


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: