Az új Mazda 6

2007. december 19. | 22:04 | 4Si

Rég voltunk már tesztelni és úgy gondoltuk, hogy ideje lenne egy friss tesztet is publikálnunk. Valamiért nagyon nem volt kedvem az új 6-ost kipróbálni és ez sajnos kihatott az egész tesztre is. Amúgy állítólag hazánkban forgalmazzák először Európában.

A külső: Bátran mondhatjuk, hogy szép. Szép és elegáns. Nagyon bejön ez a kicsit Lexusos formavilág, a lámpák is gyönyörűek. A hátsó ívekben van valami E-Mercis (de csak szerintem), a csomagtartófedél domborodása egy kicsit Peugeut 407-es, valamint már a szalonban megállapítottuk, hogy a hátsó lámpák nagyon hasonlítanak a Mazda kisnagyjáéra, a Mazda 2 fényforrásaira. Egyébként abban is vonható párhuzam a két modell között, hogy mindkettő csomagtartója egy kis fekete gumigomb megnyomásával nyitható.


A belső: Bár mi egy alacsonyabb felszereltségű autóval mentünk, a kocsi belsejében nem találtunk komolyabb kivetnivalót. Bőrülésekkel egyenesen pazar lehet. A kormány jó, sok minden vezérelhető róla. Decens, letisztult, köríves órái vannak. A könyöktámasz mozgatható, ez méginkább fokozza a kényelemérzetünket. Csakúgy mint a CX-7, ez is kapott BOSE hangrendszert, ami bizonyára elég jól szólhat. A légbeömlők stílusosak, a középkonzol teteje viszont nem tetszik. Utálatos, hogy minden japán autóban középen és fent van a piros háromszöges gomb. Magyarországon pedig ezt sokan használják “megköszönésre” és kénytelenek minden alkalommal levenni a kezüket a sebváltóról és felnyúlni a középkonzol tetejére.

A motor: 2 literes, soros négyhengeres benzines. Ennyit tudunk, nem figyeltünk. Prosi pedig még nincs, úgyhogy majd ha lesz, akkor ezt a részt pótoljuk.

A váltó: Jól kezelhető, rövid úton jár.

A futómű: A megszokott stabil és kényelmes futóművel van dolgunk a 6-osban is. Nem nagyon jártunk kátyús úton, szóval nincs tapasztalatunk arról, hogy miként bánik az autó az úthibákkal, de feltételezhető, hogy nem okoz neki nagy problémát.

A fékek: A tesztalanyban mindössze 208 km volt, ebből kifolyólag még bekapós volt a fék, de idővel ez biztos szépen be fog kopni.


A márkakereskedésről:

Már volt szerencsénk résztvenni egy nyílthétvégén a Mazdai Mirainál, amikor egy CX-7-est teszteltünk. Akkor nagyon meg voltunk elégedve mindennel. Ezúttal az adminisztrációs dolgok simán mentek, viszont kénytelenek voltunk 3/4 órát várni, hogy beülhessünk az autóba. Ez nem negatívum, csakis annak köszönhető, hogy nem jelentkeztünk be előre, hogy srácok jövünk, hanem egyszercsak beállítottunk és “vertük” az asztalt a kulcsokért. Egy idősebb értékesítő jött el velünk a tesztvezetésre és hát mitagadás se bőbeszédű, se barátságos nem volt. (Biztos látta rajtunk, hogy fiatalok vagyunk és levonta a kellő következtetést…) Minden információt harapófogóval kellett kihúzni belőle, kérdezgetnünk kellett, ahelyett hogy magától mesélt volna az autóról. Pedig képben volt az autóval kapcsolatban (ez mondjuk alapvető dolog), ám még ők sem kaptak prospektust a 6-ról. Nem akarom bántani Őt, nem akarom, hogy ezen sorok kellemetlenséget vagy magyarázkodást vonjanak maguk után, de aki ilyen környezetben dolgozik annak igenis oda kell figyelnie az ilyen apróságokra.


Ami tetszet:

  • Jó futómű
  • Szép forma
  • Megnyerő belső

Ami nem tetszett:

  • A műszerek elrendezése a középkonzolon
  • Kissé barátságtalan értékesítő

Kategória: Teszt

3 hozzászólás


  1. Chrys

    Ez a kocsi nekem nagyon bejövős!
    El tudnám képzelni egy 6 hengeres motorral (pl. 2,5-ös benzines vagy 3-as dízel). Annyira aggresszívnek néz ki elölről, egy gyenge motor ebbe a gépbe oltári nagy image.rombolás lenne.

  2. Prisin

    nagyon szép autó, pont ma mentem el mazda óbuda előtt, befékeztem előtte, megnéztem élőben, kéne.

  3. jellem

    Chrys félig ráhibázott, ugyanis jelenleg a legerősebb motor a Mazda6-oshoz egy 170 lóerős 2,5-es benzines.
    A 3 literes dízelre szerintem nincs reális kilátás. Következő lépés valószínű egy erősebb 2,0-es vagy 2,2-es dízel lesz, mivel hiányzik a palettáról egy erősebb dízel a jelenlegi 140 lóerős mellől.


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: