Mitsubishi Lancer EVO X vs. Subaru Impreza WRX STi

2009. október 27. | 22:36 | Jellem + 4Si

Az autós világot sok megválaszolatlan kérdés, illetve dilemma gyötri. Ilyen például, hogy a nagy “szentháromság”-ból melyik a legjobb választás: Audi, BMW, Mercedes? Vagy a másik hasonló: Ferrari vagy Porsche? Az előbbi két kérdésnél ha vannak elképzeléseink, hogy mire használnánk az autót és ismerjük saját stílusunkat, rövid eszmefuttatások után dönthetünk. Van azonban egy harmadik, talán a legtöbb álmatlan éjszakát okozó kérdés: Mitsubishi Lancer EVO X vagy Subaru WRX STi? A továbbiakban Sió-Rally Kft. jóvoltából megpróbáljuk kifejteni álláspontunkat ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban.

Volt szerencsénk a Siófoktól mindössze 12 km-re lévő Ádándon kipróbálni a rally világ két legmeghatározóbb márkájának hétköznapi emberek számára is elérhető modelljét.  Ez a lehetőség nem csak profi versenyzők vagy újságírók számára elérhető (nincs bátorságunk magunkat ide sorolni), hanem gyakorlatilag bárki számára, csak pénz kell hozzá (árak a cég honlapján). A pálya egyik része aszfalt, a másik fele murva,  és szerencsére nem rejt olyan nehézségeket, hogy azok egy érdeklődő kedvét szeghessék egy maradandó élmény átélésében.  A teszthez biztosítanak sisakot illetve egy maszkot alá, elsősorban higiéniai szempontok miatt. Az első körben egy, a pálya alkalmazásában lévő pilóta mutatja be a pályát, illetve ad tanácsokat az autót illetően, majd ezek után helycsere, és már a mi kezünkben az irányítás. Érdekes, hogy ezeket az autókat teljesen máshogy kell irányítani, mint egy utcai autót. Murván a kanyarban hajlamosak kitörni, de ilyenkor semmi vész, mert fizikát meghazudtoló módon gázadásra visszajönnek’. Lényegében a gázzal, fékkel, kuplunggal, sebváltóval kell játszanunk, szelíd kormánymozdulatokkal párosítva. Az ádándi rallycross pályát ezekkel az autókkal 2-es, 3-mas fokozatban simán végig lehet autózni.

Külső:

Mitsubishi EVO X: Az utóbbi, kívülről talán kissé jellemtelen EVO-k után a Mitsubishi visszatért a karakteres formavilághoz. A keskeny első fényszórók, a nagy hűtőmaszk illetve a lecsapott orrnak köszönhetően nagyon agresszív hatást kelt az Lancer elölről. Az autó hátulja sem maradt szerencsére közömbös a méretes diffúzor, a vasalódeszka méretű hátsó szárny és  a kicsit Alfás hátsó lámpáknak hála (olasz márkától formatervet koppintani mindig bocsánatos bűn, kivéve ha az a Fiat Multipla).

Subaru Impreza WRX STi: A Subaru esetében is jelentősek a különbségek az előző verzióhoz képest, a változás azonban már sajnos korántsem olyan pozitív, mint az EVO-nál. A Subaru célja az ezzel az Imprezával, hogy a családosok között is elterjedtté váljanak, ne pedig csak az élményhajhászok vásárolják a WRX vagy WRX STi változatokat. Ennek az ötletnek lett áldozata a már megszokott lépcsőshátú forma… …kompromisszumot kell kötni: ha szemet tudunk hunyni a külső felett, cserébe biztosan elsőosztályú technikát kapunk a kasztni alatt.

Belső:

Mitsubishi EVO X: Tesztalanyunkban az átalakítások miatt egy lecsupaszított utasteret találunk. Borítás nélkül láthatjuk a váltót, illetve az ajtóról is lekerült a burkolat. A hátsó üléseket az átalakítások során eltávolították, többek között azzal a céllal, hogy így kompenzálják azt a plusz súlyt, amit a bukócsövek jelentenek, meg ugye nyilvánvalóan nem lehetett volna becsövezni az autót a hátsó üléssor meghagyásával. A finom tömésű, lágy, francia autókra jellemző ülésekhez szokott emberek meglepődhetnek a Recaro üléseken, de panaszkodni biztos nem fognak rájuk, ugyanis nagyon jó az oldaltartásuk, ami ilyen körülmények között nem elhanyagolható tényező.

Subaru Impreza WRX STi: Esetünkben az Impreza még nem esett át akkora változásokon, így jóval barátságosabbnak tűnt belülről. Ami elsőre szemet szúr, az a méretes LCD kijelző a szellőzőrostélyok fölött. A navigáció mellett számos beállítás vizuális megjelenítésében van segítségünkre a hatalmas képernyő. A Mitsubishitől eltérően, a Subaru esetében a fordulatszámmérő nagyobb hangsúlyt kapott: középre helyezték és méretesebb is, mint az aktuális sebességünket mutató számlap. Az ülésekre ebben az esetben sem lehet panaszunk – szintén Recaro gyártmány -, kiválóan tartják a pilótát és az utast egyaránt, még akkor is, amikor kilinccsel előre megyünk és az oldalablakon nézünk ki, hogy merre is haladunk.

Motor:

Mitsubishi EVO X: Ebben az autóban egy bivalyerős, jól összerakott, a teljes fordulatszám-tartományt kihasználó erőforrás dolgozik a motorháztető alatt. Egy soros 4 hengeres, 295 lóerős, 366 Nm-es, turbós MIVEC motorról beszélünk, találják ki mindezt mekkora hengerűrtartalomból hozták ki a mérnökök! Egy kétliteresből, zseniális. A turbólyuk fogalmát nem ismeri, 5.4 alatt ugrik 100-ra. A motorját nem piszkálták meg, nem úgy a kipufogót, mert az nem gyári, viszont gyönyörű hangot kölcsönöz menet közben.

Subaru Impreza WRX STi: Jelentős eltérés van az Impreza és az EVO motorja között: az EVO soros 4 hengeres, az Impreza viszont boxer 4 hengeres, aminek a hangjától mindig feláll a szőr a hátamon. A Subaru 2,5 literből hozta ki a 301 lóerőt és a 407 Nm-t, vagyis bivalyabb a Mitsunál, két tizeddel rövidebb idő alatt is futja a 100-at (5.2). Természetesen itt is van turbó és az ő motorja is gyári, de turbólyuk nála sincs, az autó folyamatosan húz.

Váltó:

Mitsubishi EVO X: 5 sebességes manuális váltó (gyári), tehát nem a rallyban oly elterjedt szekvenciális. A cég elmondása szerint nem érné meg beletenni a szekvenciális váltót, mert nem rendeltetésszerű használat esetén könnyen tönkremehet és nagyon drága játék az ilyesmi. Az utcai ember számára 5-10 kör alatt nem megszokható a szekvenciális váltó használata, ezért talán az élményből is lefaragna, ergó mindenkinek jobb ez így. A váltó hozza a Mitsubishi minőséget, vagyis tökéletes. A Subaru váltójához képest jóval hosszabb úton jár, de pár kör után észre sem veszi az ember.

Subaru Impreza WRX STi: 6 sebességes manuális, szintén tökéletes. Nem, még a Mitsubishiénél is jobb, életemben nem élveztem még ennyire a váltást, mint vele, akarom! Nagyon precíz, nagyon finom, végtelenül rövid úton jár, bravó Subaru!

Futómű:

Mitsubishi EVO X: Feszes, sportos (milyen is lenne, hiszen rallyautó). A kormány nagyon közvetlen, pontos visszajelzést ad az útról, ám mégsem rázza szét a kezünket. Az EVO néha kicsit hátsókerekesnek érződik – annak ellenére, hogy négykerék-meghajtású -, mert kanyarban gázadásra szívesen tolja ki a farát. Ha a kanyar közepétől belelépünk a gázba, szépen fickándozik a hátulja, de nem tör ki, hanem kontrollálható marad. A tesztmodell futóműve nem volt teljesen gyári, keményített gátlókat kapott.

Subaru Impreza WRX STi: Nem érheti panasz a mérnököket. Ugyanaz mondható el róla, mint a EVO X-nél, azzal a kivétellel, hogy az Impreza kanyarban orrtolósabb, ám ez a futómű is tökéletesre sikerült.

Fékek:

Mitsubishi EVO X: Elől 18-as hűtött, hátul 17-es Brembo tárcsafékek vannak. Ezeket adja hozzá a gyár, nem is olyan rossz. Nemhogy nem rossz, hanem egyenesen állat. A Brembonak hatalmas tapasztalata van a fékrendszerek terén, hogy is lehetne rossz. A pedállal tökéletes összhangban van, jól adagolható.

Subaru Impreza WRX STi: Szintén Brembo-fékrendszer van alatta, ám a gyár valamiért az STi feliratott tetoválta a féknyereg falára a Brembo helyett, ezért elsőre megtévesztő lehet. Elől-hátul hűtött tárcsafékekkel operál az autó, a pedál nyomáspontja jó. Ez a fékrendszer ideális választás volt a Subaruhoz, ugyanis saját magam tapasztaltam a drasztikus fékerőhatást az ádándi pályán.

Összegzés:

Jellem: Mondanom sem kell, hogy kitűnő autó mindkettő.  Mi azonban nem vagyunk akkora szaktekintélyek, mint pl. Tiff Needell, Jason Plato vagy Jeremy Clarkson, hogy ítéletet hozzunk, melyik is valójában a jobb. Aki saját tapasztalatai szerint szeretne közelebbre kerülni a kérdés megválaszolásában, vagy csak egyszerűen szeretne egy maradandó élménnyel gazdagodni,  menjen el Ádándra és garantáltan mosollyal az arcán fogja elhagyni a pályát.

4Si: Én mégis ítéletet hirdetnék, elvállalom, a Subaru a jobb. Nyersebb, kiszámíthatatlanabb, egyesek szerint orrtolósabb az EVO-hoz képest amit én igazából annyira nem tapasztaltam, mennyei a boxer hangja, pazar a váltója(!), viszont a külseje egyértelműen gyengébbre sikerült mind az előző Imprezákhoz képest, mind az Mitsubishi EVO X-hez képest, de akkor is az Imprezát akarom. Mindezzel nem azt szeretném sugallni, hogy az EVO X rosszabb autó, hanem inkább azt, hogy más. Mindkét autó egyaránt nagyon jó fejlesztés, de mindig tudni kell választani. Ilyenkor szokták mondani, hogy kinek a pap, kinek a papné. Mindkét autót ki kell próbálni és higgyék el, hogy érzésre fogják magukban eldönteni, hogy melyik a befutó, hiszen másképp nem lehet.

A tesztet a Sió-Rally Kft. tette lehetővé. Köszönjük!

Kategória: Teszt

2 hozzászólás


  1. Ede

    Tetszik a teszt! Jók vagytok srácok!

  2. Ádám

    Remek teszt két kiváló kocsiról!


Hirdetés 300x250



Szólj hozzá Te is!

A hozzászólás szövege: